Ana Sayfa

7. YÜZYIL SONRASI İSLAM DÜNYASI

İslam, Arabistan’da doğdu ve büyümeye başladı. Müslüman sayısı hızlı artıyordu. Araplar ilk önce Arap Yarımadasını ele geçirdiler. Daha sonra Afrika’ya seferler düzenlemeye başladılar. Kuzay Afrika’yı tamamen ele geçirip İslamiyeti burada hızla yaymaya başladılar. İspanya’ya da geçen Müslümanlar, bu bölgeyi de ele geçirdiler. İspanya’yı bilimde gelişmiş bir bölge haline getirdiler. Burada önemli eserler meydana getirdiler. Müslümanlar, Mezopotamya’ya ve İran’a kadar da uzandılar. İslam bu bölgelere de yayıldı.

Müslümanlar, tarım ve ticaretle uğraşıyorlardı. Küçükbaş ve büyükbaş hayvan da beslerlerdi.  İlk zamanlarda göçebe yaşayan Müslümanlar zamanla yerleşik hayata geçtiler. Tarımda kendilerini geliştirdiler. Asya’dan getirdikleri bitkileri ve ağaçları yetiştirmeye başladılar. Nil Nehri çevresinde buğday, keten ve kamış gibi ürünler yetiştiriyorlardı. 7. yüzyılda Müslümanların ilk parası basıldı. Altın paraya “Dinar” ve gümüş paraya da “Dirhem” deniyordu.

Müslümanlar, bilim ve teknolojide de gelişmişlerdi. Astronomi ve denizcilikte de ilerlemişlerdi. Okuma-yazma oranı yüksekti. Semerkant, İskenderiye ve kahire gibi önemli ve büyük şehirleri vardı. Önceleri parşomen kullanıyorlardı. 9. yüzyılın sonlarına doğru kağıt yapımını öğrendiler. Parşomen yerine kağıt kullanmaya başladılar.

Kumaş yapımında kendilerini geliştirdiler. Ticaret yolları üzerinde kervansaraylar yaptılar. Ticaret yollarını kendileri de kullanıyorlardı. Pusula, kağıt ve matbaayı Çinlilerden öğrenmişlerdi. Avrupa yükselmeye başladığında İslam dünyası gerilemeye başladı. İslam devletleri her konuda dünyada en iyilerdendi. Ancak zamanla İslam dünyası geriledi ve parçalandı.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.