Ana Sayfa

8.-16. YÜZYILLAR ARSI ÇİN

Çin monarşi ile yönetiliyordu. Ülkeyi İmparator yönetiyordu. İmparatorun yanında özel bir kadro vardı. Bu kadro imparatora yönetim işlerinde yardımcı oluyordu. Bürokratik kısım zengindi ancak köylü halk çok fakirdi. Çinliler için toprak önemliydi. Günümüzde olduğu gibi bu dönemlerde de Çin, dünyanın en kalabalık nüfusuna sahipti. 1000 yılında Çin nüfusu 60 milyon olmuştu. Bu nüfus ile Avrupa’nın toplam nüfusunun neredeyse 2 katı fazlaydı. 1500 yılına gelindiğinde ise nüfus 103 milyonu geçmişti. Nüfusun bu denli fazla olmasının başlıca sebebi tarımsal üretimin fazla olmasıydı. Çin’in toprakları verimliydi. Ülkede iklim koşulları nedeniyle en iyi pirinç yetişiyordu. Tarım da gelişmişti. Sulama kanalları yapılıyordu ve gübreleme ile yılda iki defa ürün elde edebiliyorlardı.

10. yüzyılda Çinliler yeni tarım arazileri açmak için ormanları yaktılar. Bu dönemde ülkede pirinç üretimi de artmaya başladı. Et ve süt ürünleri üretimi ve tüketimi çok azdı. İpek böceğinden ipek üretimini Çinliler bulmuşlardı. İpek üretimi fazlaydı ancak halk ipekli ürünler kullanamazdı. İpekli ürünleri zenginler kullanabilirlerdi. Fazla üretilen ipek de Müslüman ülkelere ve Avrupa’ya satılırdı.

Pusulayı, kağıdı porseleni ve matbaayı ilk Çinliler keşfetmişlerdir. Bu ürünler ilk önce Müslümanların eline sonra da Avrupalıların eline geçti. Çin’de bilim ve teknoloji sürekli gelişiyordu. İpek ve Baharat yolları Çin’den başlayıp Hindistan ve Anadolu’dan geçerek Avrupa’da son buluyordu. Bu yollar sayesinde Çin’de ticaret gelişiyor ve üretim sürekli olarak artıyordu. Demir ve çelik üretimine de önem veriliyordu. Demir ve çelikten tarım aletleri ve kılıç gibi silahlar yapılıyordu.

Çin, 16. yüzyıla kadar bilim, sanat, teknoloji ve ekonomide çok gelişmiş bir ülkeydi. Ancak 1200-1400 yılları arasında Moğol işgaline uğradı. İşgale rağmen yavaş da olsa gelişmeye devam ediyordu. 1400 yılından sonra Afrika’ya seferler düzenlediler. 1500’den sonra da yanlış ekonomi politikaları yüzünden Çin ekonomisi zayıflamaya başladı. Çin yöneticileri bu duruma çözüm olarak içe kapanmayı buldular.

Categories: Ana Sayfa

Tagged as: , , , ,

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.