Adana, 36° 32′ ve 38° 32′ kuzey enlemleri ile 34° 42′ ve 36° 42′ doğu boylamları arasında yer almaktadır. 17.253 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. Güneydoğu Akdeniz’de bulunmaktadır. Komşuları İçel, Niğde, Hatay, Gaziantep, Kayseri ve Kahramanmaraş’tır. 2018 yılı verilerine göre nüfusu 2.260.419’dur. İl plaka kodu 01’dir. İsminin nereden geldiği tam olarak bilinmemektedir. Ancak rivayetlere göre Uranos’un oğlu Adanos’un, ile adını verdiği söylenmektedir. 1517 yılında Osmanlı egemenliği altında girdi. Osmanlı’dan önce de Türklerin egemenliği altında bulunuyordu. Günümüzde il olan Osmaniye, 1996 yılına kadar Adana’nın bir ilçesi idi. 24 Ekim 1996 tarihinde yapılan bir düzenleme ile Osmaniye, Adana’dan ayrılmıştır.
Pozantı, Tufanbeyli, Yumurtalık, Kozan ve Ceyhan ilçelerinin bir kısmıdır. Adana’nın yarısını ovalık araziler oluşturmaktadır. Yüreğir Ovası, Ceyhun Ovası, Misis Ovası, Yumurtalık Ovası, Yukarı Ovası ve Haruniye Ovası Adana’da bulunan ovalardır. Adana’nın en yüksek noktası 3.461 metre yüksekliğe sahip “Güzeller Tepesi”dir. Turasan, Beydağ ve Dibek Dağları da Adana’da bulunmaktadır.
Adana’ya, Akdeniz iklimi hakimdir. Bereketli topraklara sahiptir. İlde Karpuz, pamuk, keten tohumu, buğday, arpa zeytin ve üzün yetiştirilmektedir. Türkiye’de yetiştirilen pamuğun önemli bir kısmı Adana’da üretilmektedir. Türkiye’de, sadece iç ihtiyacın %15’ini karşılayacak kadar petrol çıkmaktadır. Bu petrolün de bir kısmı Adana’da çıkmaktadır. Krom, çinko ve linyit madenleri de çıkmaktadır. Yumurtalık limanı, sadece Adana’nın değil Türkiye’nin önemli limanlarındandır. Yaylaları, camileri, mescitleri, hamamları ve piknik alanları gezilecek güzel yerleridir. Adana’da, hayvancılık fazla gelişmemiştir. Sanayi gelişmiştir. Önemli maden ve tekstil fabrikaları bulunmaktadır. İlde tekstilin gelişmesini bolca pamuğun üretilmesi sayesinde olmuştur.
Categories: Ana Sayfa