Adıyaman, 37° 25′ ve 38° 10′ kuzey enlemleri ile 37°25′ ve 39° 15′ doğu boylamları arasında yer almaktadır. 7.614 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. Komşuları Diyarbakır, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa’dır. Güneydoğu Anadolu’da bulunmaktadır. 2018 yılı verilerine göre 640 bin nüfusu vardır. Adıyaman’ın plaka kodu 02’dir. Adıyaman’a, bozkır iklimi hakimdir. Besni, Samsat, Kahta, Çelikhan, Gülbaşı ve Gerger ilçeleri’dir. 350’ye yakın da köy bulunmaktadır.
Adıyaman’ın, en yüksek dağı 2.551 metre yüksekliğe sahip olan “Malatya Dağları”dır. Dibek Dağı, Nemrut Dağı ve Borik Dağı Adıyaman’da bulunan diğer dağlardır. İlin, iki adet ovası vardır. Bunlar Adıyaman Ovası ve Kahta Ovası’dır. Gülbaşı, Araplı ve Sazlıca Gölleri ilde bulunmaktadır. Adıyaman’da, geniş ormanlık araziler vardır. Hititler, Asurlular, Persler ve Selçuklular bir dönem Adıyaman’ı egemenlijleri altında tutmuşlardır. 1250 yılında Moğolların işgaline uğradı. 1521 yılında ise Osmanlı İmparatorluğu, Dulkadiroğulları’nı yenerek Adıyaman’ı topraklarına katmıştır.
Adıyaman’ın eski adı “Hısn-ı Mansur” idi. İsmi hakkında bir çok rivayet bulunsa da Adıyaman halini nasıl aldığı tam olarak bilinmemektedir. İlde buğday, arpa, nohut, tütün ve pancar yetiştirilmektedir. Hayvancılık da gelişmiştir. İlde, özellikle küçükbaş hayvan bolca yetiştirilmektedir. GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) ile Adıyaman ekonomisi kalkındırılmıya çalışılmaktadır. Adıyaman’da bir çok doğal güzellikler mevcuttur. Çeşme, Değirmenli çaglayanları, Kurupınar, Hoydaron mağaraları ve Zey mağaraları bunlardan bazılarıdır. Sadece doğal güzelliği değil daha gezilecek bir çok tarihi yeri vardır. Özellikle Nemrut Dağı’nda bulunan Nemrut Dağı Tapınağı hem yerli hem de yabancı turistlerin baya ilgisini çekmektedir. Bu açık hava tapınağında bir çok heykel bulunmaktadır. Ulu Cami, Adıyaman Kalesi, Besni Kalesi, Kap Camisi ve Karakuş gezilecek diğer tarihi yerlerdir.
Categories: Ana Sayfa