Ana Sayfa

AĞRI

Ağrı, 39° 05′ ve 40° 07′ kuzey enlemleri ile 42° 20′ ve 44° 30′ doğu boylamları arasında yer alır. Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunmaktadır. 2018 yılı verilerine göre nüfusu 542.719’dur. komşuları Erzurum, Kars, Iğdır, Muş, Bitlis ve Van’dır. Ermenistan ve İran ile de sınırları bulunur. Doğubeyazıt, Tutak, Patnos, Taşlıçay, Eleşkirt ve Hamur; Ağrının ilçeleri’dir. İl topraklarının %46’sı dağlık arazidir. %29’unu ovalar ve %18’ini de platolar oluşturmaktadır. En yüksek dağı 5.137 metre yüksekliğe sahip olan Ağrı Dağı’dır. Daha sonra sırasıyla Küçük Ağrı Dağı ve Temdürek Dağı gelmektedir. Eleşkirt-Karaköse Ovası, Patnos Ovası ve Diyadin Ovası Ağrı’da yer almaktadır. İl plaka kodu 04’tür. Ağrı, Türkiye’nin Asya’ya açılan bir kapısıdır.

Hürriler, Hititler, Urartular ve Persler; Ağrı bölgesinde yaşamışlardır. Bir dönem Roma’nın eline geçmiştir. Roma’dan da Bizans’a kalmıştır. Moğolların İstilasına uğrayana kadar da Selçuklu Devleti’nin elinde bulunmuştur. 1393’de Timur’un, 1437’de Karakoyunlular’ın, 1467’de Akkoyunlular’ın ve 1514’de ise Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyeti altına girmiştir. Birçok kez Rusların ve Ermenilerin işgaline uğradıktan sonra 1921 yılında Türkiye’nin bir ili oldu.

Halk tarım ve hayvancılık ile geçimni sağlamaktadır. İlde yetiştirilen başlıca ürünler buğday, şeker pancarı, arpa, pamuk, pirinç ve mısırdır. Ağrı’da, en çok küçükbaş hayvan yetiştirmektedir. Sanayisi kurulma aşamasındadır. Özellikle de tekstil fabrikalarına rağbet vardır. Devlet sanayi siteleri oluşturmaya çalışmaktadır. Kükürt, asbest, linyit ve pozantaşı madenleri çıkmaktadır. Anzavur tepesi, Kan Kalesi, Giriktepe, Havran Kalesi ve İshak Paşa Sarayı Ağrı’da bulunan tarihi yerlerdir. Efsanelere göre Hz. Nuh’un gemisi Ağrı Dağı’na oturduğu söylenmektedir.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.