Amasya, 35° 03′ ve 36° 02′ doğu boylamları ile 39° 50′ ve 41° 02′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. Türkiye’nin Orta Karadeniz bölümünde bulunmaktadır. 5.690 kilometrekare yüzölçümüne sahiptir. Komşuları Yozgat, Samsun, Tokat ve Çorum’dur. İl trafik kodu 05’tir. Merzifon, Taşova, Suluova, Hamamözü, Gümüş, Hacıköy ve Göynücek ilçeleri’dir.
İl topraklarının %54’ü dağlardan oluşmaktadır. Amasya’nın en yüksek dağı 2.058 metre yüksekliğe sahip olan Akdağ’dır. Daha sonra Sakatat Dağları, Karaömer Dağı ve Tavşan Dağı gelmektedir. Amasya’nın 5’te 1’i de ovalardan oluşmaktadır. Bu ovalar Suluova, Taşova ve Gümüşova’dır.
Amasya, tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu bölgede milattan önce Hititler, Firigler, Lidyalılar ve Persler yaşamışlardır. Milattan sonra ise Bizanslılar ve Selçuklular tarafından yönetilmişdir. 1389 yılında ise Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçmiştir. Türkiye’nin kurulması ile de 1924 yılında bir il oldu. Amasya adının milattan önce kurulan ve Amasia Kralı olan Amas’tan aldığı düşünülmektedir. Zamanla Amasya halini almıştır. Adı hakkında daha bir çok rivayet bulunmaktadır.
Amasya’da manganez, linyit, krom ve barit madenleri çıkmaktadır. Halkın temel geçim kaynağı tarımdır. İlde en çok şeker pancarı, buğday, mısır, arpa ve patates yetiştirilmektedir. Turizm potansiyeli yüksektir. Ancak bu potansiyel tamamen kullanılamamaktadır. Amasya’da, hem doğal hem de tarihi bir çok turistik yer vardır. Doğal güzellikleri Darabey Gölü, Terziköy Kasabası, Sarlayuk Şeblesi ve Gölbaşı’dır. Tarihi yerleri ise Amasya kalesi, Beyazid Cami, Çelebi Mahmut Medresesi, Sultan Mesud Türbesi, Bedesten ve Burmalı Minare Cami’dir.
Categories: Ana Sayfa