Artvin, 40° 35′ ve 41° 32′ kuzey enlemleri ile 47° 07′ ve 42° 26′ doğu boylamları arasında yer almaktadır. Yüzölçümü 7.359 kilometrekaredir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 175.491’dir. Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde bulunmaktadır. Şehrin komşuları; Rize, Kars ve Erzurum’dur. Gürcistan ile de sınırı bulunmaktadır. Yusufeli, Savşat, Ardanuç, Borçka, Hopa ve Arhavi; Artvin’in ilçeleri’dir. İl plaka kodu 08’dir.
Artvin topraklarının %79,8’i dağlık araziden oluşmaktadır. En yüksek dağı 3.932 metre yüksekliğe sahip olan “Kaçkar Dağı”dır. Daha sonra Kükürt Dağı, Gül Dağı ve Alacadağ gelmektedir. Çoruh Irmağı, Oltu Çayı, İskale Suyu, Berta Deresi ve Mungul Deresi Şehirde bulunan akarsulardan birazıdır. Artvin, hem yazın hem de kışın soğuk olmaktadır. Kıyı kesimi ise ılık olmaktadır. İl, orman bakımından zengindir. Ortalamasının yüksek olması nedeniyle ağaçları iğne yapraklı olmaktadır. Fiziki yapısı ne tarımı ne de sanayisi gelişmemiştir.
Eski çağlarda Kolkis ve Livane olarak anılmıştır. Artvin isminin ne anlama geldiği ve nasıl konulduğu bilinmemektedir. Ancak Artvani’den Artvin halini aldığı bilinmektedir. Milattan önce Hürriler, Urartular ve Kimmerler; Artvin ve çevresinde yaşamışlardır. Milattan sonra ise 536’da Bizans imparatorluğu’nun, 853’de Türk Boylarının eline geçmiştir. 1240 yılında Moğolların işgaline uğramıştır. Daha sonra 1256 yılında İlhanlılar’ın, 1479 yılında ise Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiştir. Bir çok kez Rusya’nın işgaline uğramış ve sürekli Osmanlı ile Rusya arasında el değiştirmiştir. 1921 yılında da Türkiye’nin bir ili olmuştur. Artvin’de, onlarca tarihi yer bulunmaktadır. Artvin Kalesi Salih Bey Camii, Ardanuç Kalesi, İshan ve Tilbet Kiliseleri, Camandar Baba Kilisesi ve Boselt Kalesi bunlardan birazıdır.
Categories: Ana Sayfa