Ana Sayfa

BALIKESİR

Balıkesir, 39° 04′ ve 40° 40′ kuzey enlemleri ile 26° 02′ ve 23° 02′ doğu boylamları arasında yer almaktadır. 14.299 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 1.346.810’dur. Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde bulunmaktadır. Komşuları Bursa, Kütahya, Manisa ve İzmir’dir. Şehrin ilçeleri Ayvalık, Edremit, Gören, Lurindi, Sındırgı, Savaştepe, Maryaş, Kepsut, Haran, Erdek, Durdunbey ve Burhaniye’dir. Balıkesir’in, 400’den fazla köyü vardır. İl plaka kodu 10’dur. Kuzeyinde Marmara Denizi, batısında ise Ege Denizi bulunmaktadır.

Balıkesir topraklarının 3’te 1’i dağlık arazilerden oluşmaktadır. Toprakşarın 4’te 2’sini de platolar oluşturmaktadır. İlin en yüksek dağı 1.767 metre yüksekliğe sahip olan “Kaz Dağı’dır. Alaçam Dağları, Hodvi Dağı, Sularve Dağı ve Gelcol Dağları şehirde bulunan diğer dağlardır. Balıkesir’deki en büyük göl “Manyas Gölü”dür. Balıkesir’e, karasal iklim hakimdir. Bazı bölgelerinde Akdeniz, bazı bölgelerinde de Karadeniz iklimleri görülmektedir. Granit, linyit, mermer ve boksit madenleri ülkede çıkmaktadır.

Balıkesir adının nereden geldiği hakkında bir çok rivayet vardır. Bu rivayetlerden biri de Selçuklular zamanında Şehire, Balıkhisar denildiği ve zamanımıza Balıkesir halini aldığıdır. Şehir, 395’de Bizans İmparatorluğu’nun, 1303 yılında Karesi Beyliği’nin, 1345 yılında ise Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçmiştir. 1920 yılında Yunanistan tarafından işgal edildi. Ancak Yunan ordusu geri püskürtüldü ve ve Balıkesir, 1922 yılında işgalden kurtuldu. O zamandan sonra Türkiye’nin bir ili oldu. Cyziaus, Lurind, Günen, Hayran, Yıldırım Külliyesi, Şeyh Letfullah Camii, Zoganos Paşa Türbesi tarihi yerleridir.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.