Ana Sayfa

BANYO VE HAMAMLAR

Hamam ve banyo yıkanılan yer olarak tanımlanabilir. Eski zamanlardaki insanlar bizim kadar şanslı değillerdi. Bizler evlerimizin içinde, hazır sıcak su ile banyo yapmaktayız. İlk zamanlardaki insanlar banyo yapmak için akarsuları ve ırmakları kullanırlardı. Suyu ısıtmadan banyo yaparlardı. Eski insanlar yıkanmayı da dinsel olarak görürlerdi. Buna Mısırlılar ve Hintliler örnek verilebilir. Mısırlılar Nil Nehri’ni, Hintliler de Ganj Irmağını yıkanmak için kullanırlardı.

İlk hamamlar Eski çağda Yunanlılar tarafından yapıldı. Bunlara, hamam denilse de hamamdan farklıdırlar. Yıkanmak için bu hamamlar kullanılır ve içerisinde yüzme havuzu bulunurdu. Sonraları hamamlar Yunan saraylarının içlerine de yapılmıştır. Romalılar, hamama olan ilgiyi daha da arttırarak hamam yapmaya ve kullanmaya başladılar. Evlerinin içine kadar hamam yaptılar. Evlerinin içine hamam yaptıran kişiler varlıklı kişilerdi. Hamamlar ocaklarla ısıtılırdı. Hamamları odalara ayırdılar ve bu odaların sıcaklıklarını farklı yaptılar. Odaların içine buhar doldurdular.

Müslümanlar için yıkanmanın ve temiz kalmanın önemi çok büyüktür. Sık sık yıkanmayı Hristiyanlar, Müslümanlardan örnek aldılar. Haçlı seferleri sırasında Müslümanları gören Hristiyanlar serinlemek için sık sık banyo yamaya başladılar. Salaheddin Eyyubi döneminde de hamamlara çok önem verildi. Bu dönemlerde, hamamlar o kadar gelişti ve çoğaldı ki Avrupalılar bu hamamlara hayranlık duymaya başladılar. Bu tür hamamlar hiçbir Avrupa ülkesinde yoktu.

Avrupa, Orta Çağa geldiği zaman yıkanma algısı değişti. Bu zamanda Avrupalılar yıkanmanın insan sağlığına zararlı olduğunu düşünürlerdi. Bu düşünceleri yüzünden yılda bir defa bile yıkanmazlardı. Hatta Kraliçe Elizabeth’in yılda dört defa yıkanması bile çok görülürdü. Kötü kokularını bastırmak için kokular kullanırlardı. Avrupalıların, yıkanmanın zararsız olduğunu anlaması uzun sürdü.

Türk hamamları dünyaca ünlüdür. Türkler yıllar boyunca hamamlar yapmaya ve bu hamamları kullanmaya büyük önem vermiştir. Türkler hamamları gelenekleri için sıkça kullanırlar. İç dekorasyonu da dünyadaki hamamlardan farklıdır.

BENZER YAZILAR  BURKİNA FASO TARİHİ

10.jpg

Categories: Ana Sayfa

Tagged as: , , ,

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.