Bayramlar. insanların yılın belirli zamanlarında toplu hale kutlamalar ve eğlenceler yaptığı özel günlerdir. Her kutlama veya eğlence bayram olmaz. Bayram olabilmesi için dini olması veya toplumu etkilemiş bir olayın olması gerekmektedir. Her milletin kendilerine has bayramları vardır. Roma, Mısır ve Çin’de yüzlerce yıl önce bayramlar kutlanmaktaydı. Halen günümüzde Çin ve Japonya’da yüzlerce yıldır kutlanan bayramlar bile vardır.
Bayramlar; Dini Bayramlar ve Ulusal Bayramlar olarak ikiye ayrılır. Dini bayramlar, dini olarak özel kabul edilen özel günlerdir. Her dinin kendisine özel bayramı vardır. Müslümanların bayramları Ramazan ve Kurban bayramıdır. Ramazan bayramı, Hicri Takvime göre Ramazan ayından sonraki üç gündür. Kurban bayramı ise Ramazan bayramından sonra olur. Kurban bayramında, maddi durumu iyi olan kişiler belirli kurallara göre belirli hayvanları kurban ederler. Kurban bayramı ise dört gündür. Müslüman olan bütün milletler bu bayramları aynı günde kutlar.
Hristiyanlarda ise Paskalya ve Noel Bayramları vardır. Noel bayramı, Hz. İsa’nın doğum günüdür ve Yılbaşından bir hafta önce başlar ve kutlanır. Yahudilerde ise Hamursuz bayramı kutlanmaktadır.
Ulusal bayramlar, her toplumun başından geçmiş büyük bir olay için kutlanır. Her ulusun kendisine has ulusal bayramı vardır. Türkiye’de de kutlanan bir çok ulusal bayram vardır. Bu bayramlar Türk toplumunun başından geçmiş ve bağımsızlığında önemi büyük olan günlerdir. Bu bayramlar; 23 Nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı, 19 Mayıs Atatürk’ü anma, gençlik ve spor bayramı, 30 Ağustos zafer bayramı ve 29 Ekim cumhuriyet bayramıdır.
Categories: Ana Sayfa