Ana Sayfa

BERLİN ANTLAŞMASI

13 Temmuz 1878’de Berlin Antlaşması imzalanmıştır. Ayastefanos Antlaşması yerine bu antlaşma geçmiştir. Ayastefanos Antlaşması, 1877-1878 Osmanlı-Rusya Savaşı sonrası imzalanmıştır. Bu savaş sonrası Osmanlı Devleti, Balkanlardaki bazı topraklarını kaybetti. Kaybedilen toprakların yerine yeni devletler kuruldu. Rusya yeni kurulan bu devletler üzerinde kontrol sağlamaya başladı.

Rusya’nın bu hareketinden rahatsız olan İngiltere, Almanya ve Avusturya Devleti yeni bir antlaşma yapmak istediler. Bunun üzerine 13 Haziran 1878’de Fransa, İngiltere, İtalya, Almanya, Rusya ve Osmanlı Devletinin katılımıyla uluslararası konferans düzenlendi. Rusya ve İtalya bu konferanstan umduklarını bulamadılar. Konferans Berlin’de düzenlendiği için de adına Berlin Konferansı denildi.

Berlin Antlaşmasına göre:

  • Osmanlı Devleti, Rusya’ya savaş tazminatı ödeyecek.
  • Bosna-Hersek, Avusturya Devleti’ne verilecek.
  • Bulgaristan üçe bölünecek ve Osmanlı Devleti’ne vergi ödeyecek.
  • Makedonya ve Doğu Rumeli, Osmanlı Devletinde kalacak.
  • Sırbistan, Romanya ve Karadağ bağımsızlığına kavuşacak.

Bu antlaşma sonrası dünya siyaseti değişmeye başladı. İngiltere ve Avusturya Devleti, Osmanlı Devletinin kurtarılamayacağını anladılar. Bundan sonra Osmanlı Devletini parçalama politikası gütmeye başladılar. Berlin Antlaşmasına sonucu Balkanlar’da karşılık ortaya karışıklık ortaya çıktı. Bu karışıklık Balkan Savaşlarına kadar devam etti.

BENZER YAZILAR  ADA NEDİR?

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.