Bilecik şehrinin yeri Osmanlı tarihi için çok önemlidir. Çünkü Osmanlı İmparatorluğunun temelleri bu şehirde atılmıştır. Kayı Boyu, Anadolu’ya geldi ve Bilecik’e yerleşti. İlk olarak bu alanları fethederek genişlemeye başladı. Bilecik, 4307 kilometrekarelik bir alana sahiptir. Toplam Nüfusu 224.000’dir. Seyrek nüfusa sahiptir. Komşuları; Bursa, Sakarya, Bolu, Eskişehir ve Kütahya’dır. 13 tane ilçesi bulunmaktadır. Bunlar; Merkez, Söğüt, Pazaryeri, Osmaneli, Yenipazar, Bozöyük, Dodurga, Muratdere, Aksudere, Edebali, İnhisar, Bahçesultan ve Gölpazarı’dır. Bilecik geneli dağlık alandır. En yüksek dağı 1906 metre yüksekliğe sahip olan Yirce Dağıdır.
Bilecik’te, gezilecek bir çok tarihi mekan vardır. Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Ertuğrul Gazi’nin türbesi burada bulunmaktadır. Bu türbe Türkiye’nin her yerinden ziyaretçi çekmektedir. Bu türbenin dışında Şeyh Edebali ve Mal Hatun türbeleri de burada bulunmaktadır. Bilecik’te birçok cami ve kervansaray da bulunmaktadır.
Şehir, yüzyıllardır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Önce Frigler ve Persler daha sonra da Romalı ve Bizanslılar tarafından işgal edildi. En son ise Osmanlı İmparatorluğu egemenliğine girdi.
Bilecik’te hayvancılık yaylalarda yapılmaktadır. Karasal iklime sahiptir. İklimi sebebiyle şehirde buğday, şekerpancarı ve sebzeler yetiştirilmektedir. Şehirde, büyük ticaret merkezleri yoktur. Zengin yeraltı kaynaklarına da sahiptir.
Categories: Ana Sayfa
1 reply »