Ana Sayfa

BİNGÖL

Bingöl ili, Türkiye Cumhuriyetinin illerinden biridir. Bingöl, 8.277 kilometrekare alana sahiptir. Genellikle, dağlık arazidir. Nüfusu 300.000’e yakındır. Düzlük arazi azdır. Dağlık arazilerde meşe ormanları vardır. Doğu Anadolu bölgesinde yer almaktadır. Eski ismi “Çapakçur”dur. 1945 yılına kadar Bilecik yerine Çapakçur ismi kullanıldı. İsminin nasıl konuluğu bilinmemektedir. Ancak nasıl konulduğu hakkında bir çok rivayet bulunmaktadır. Bunlardan birisi de çok fazla göl olduğu için Bingöl denildiğini rivayet etmektedir.

Komşuları; Elazığ, Tunceli, Erzincan, Erzurum, Muş ve Diyarbakır’dur. Plaka kodu 12’dir. Yeşil alan bakımından zengindir. Doğu Anadolu kırık kuşağı üzerinde yer alır. Bu sebeple deprem bölgesidir. Bir çok medeniyete yüzlerce yıl ev sahipliği yapmıştır. Şehirdeki insanlar tarım ve hayvancılık yaparak yaşamlarını devam ettirmektedirler. Dağlık arazilerin çok olması sebebiyle küçükbaş hayvancılık çoğunluktadır. Şehirde; buğday, şekerpancarı ve sebzeler yetiştirilmektedir.

İlçeleri; Merkez, Yayladere, Yedisu, Genç, Solhan, Kığı, Adaklı ve Karlıova’dır. Şehir depremler, seller ve heyelanlar yüzünden planlı bir şekilde tekrardan yapılmıştır. 1965 yılında başlayan şehirleşme sürekli olarak arttı. 2000 yılına kadar kırsal nüfus fazla iken bu yıldan sonra şehir nüfusu, kırsal nüfusu geçmeye başlamıştır. Ortalama yükseltisi 2000 metredir. En yüksek daği ise 3250 metre yüksekliğe sahip şehir ile aynı isme sahip olan Bingöl Dağı’dır. Bingöl yazları sıcak, kışları ise soğuktur. Kışın soğukluk -25 dereceye kadar düşmektedir. Bunun en büyük sebebi ise şehrin deniz seviyesinden çok yüksek olmasıdır.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Categories: Ana Sayfa

Tagged as: , , , ,

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.