Bitlis, 41° 33′ ve 43° 11′ doğu boylamları ile 37° 54′ ve 38° 58′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. 6.707 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2018 yılı verilerine göre nüfusu 360 bindir. Doğu Anadolu bölgesinde bulunmaktadır. Komşuları Muş, Ağrı, Van ve Siirt’tir. İl trafik kodu 13’tür.
Bitlis, tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Urartular, Medler, Persler ve Asurlular; Bitlis’te yaşamışlardır. 10. yüzyıldan sonra Türkler, Bitlis’e yerleşmişlerdir. Halen günümüzde de Bitlis’te yaşamaya devam etmektedirler. Bu kadar çok medeniyetin Bitlis’te yaşaması tarihi eserin de çok olmasını sağlamıştır. Bitlis Kalesi, Ulu Cami, Kızıl Cami, Hatibiye Medresesi, Şeyh Garip Türbesi ve Nuhiye Medresesi bunlardan sadece bir kısmıdır. Bitlis’in ismi İskender’in kumandanlarından biri olan “Bedlis”ten gelmektedir.
Ortalama yükseltisinin yüksek olması nedeniyle Bitlis’e soğuk iklim hakimdir. Van Gölü’nün bir kısmı Bitlis sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bitlis’te, Van Gölü’nden başka daha bir çok göl bulunmaktadır. Bunlar; Arin Gölü, Nazik Gölü, Nemrut Gölü ve Aygır Gölü’dür. Geçmiş zamanlarda geniş ormanlık alanlara sahip olan şehir zamanla ormanları bilinçsiz bir şekilde yok edilmiştir. 4.058 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek dağı olan “Süphan Dağı”, Bitlis’te bulunmaktadır.
Şehirde çoğunlukla tütün, buğday, patates ve lahana yetiştirilmektedir. Bitlis’in doğal koşulları elvermediğinden sanayisi gelişmemiştir. Halk hayvancılıkla da uğraşır. Geniş meralarda sahip olması hayvancılığın gelişmesine olanak sağlamaktadır. Şehirde en çok sığır ve kıl keçisi yetiştirilmektedir.
Categories: Ana Sayfa