Bolu, 40° 15′ ve 41° 05′ kuzey enlemleri ile 30° 29′ ve 32° 37′ doğu boylamları arasında yer almaktadır. Yüzölçümü 8.458 kilometrekaredir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 340.186’dır. Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde bulunmaktadır. Komşuları Ankara, Çankırı, Zonguldak, Sakarya, Düzce, Bilecik ve Eskişehir’dir. Şehrin ilçeleri; Gerede, Güynük, Mengen, Seben, Mudurnu, Yığılca ve Kıbrısçık’dır. Kuzeyinde Karadeniz bulunmaktadır. İl plaka kodu 14’tür.
Bolu toraklarının %61′ dağlardan oluşmaktadır. Bu dağlar; Karadeniz Kıyı Dağları, Elmacık Dağı, Sünnice Dağı, Köroğlu Dağları, Beylik Dağı ve Kocaman Dağı’dır. Bolu’da, başka dağlar da bulunmaktadır. İlde, çok sayıda göl ve akarsu da vardır. Gölleri; Abant Gölü, Çoğa Gölü, Çubuk Gölü, Sazlı Göl ve Nazlı Göl’dür. Büyük Melen, Küçük Melen, Aksu, Uğur Suyu Bolu’da bulunan akarsukardır. İlde hem Karadeniz İklimi, hem de İç Anadolu karasal iklimi görülmektedir. Bitki örtüsü de aynı şekilde çeşitlidir. Halkın temel geçim kaynağı tarım ve sanayidir. İlde buğday, mısır, çavdar, şeker pancarı ve tütün yetiştirilmektedir. Linyit, alçıtaşı, cıva, demir ve mermer madenleri Bolu’da çıkmaktadır.
Milattan önce Bolu’da; Frigler, Lidyalılar, Persler ve Romalılar yaşamışlardır. Milattan sonra ise 395’te Bizans İmparatorluğu’nun, 1299 yılında da Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altına girdi. Bolu halkı Kurtuluş Savaşı’na da destek vermiştir. En son Türkiye’nin bir ili olmuştur. Gölçük, Sünnet Gölü, Abant Gölü, Fakıllı Mağarası, Boğlum Kaplıcaları ve Kumpınar şehirde bulunan doğal turistik yerlerdir. Aynı şekilde Bolu’da tarihi yer de çoktur. Bunlar Bithynion, Hisartepe, Antinoos Tapınağı, Yıldırım Bayezid Türbesi ve Taş Han’dır. Bunlardan başka daha birçok tarihi yer Bolu’da vardır.
Categories: Ana Sayfa