Ana Sayfa

BOR

Bor madeni, doğada serbest olarak değil de başka madenlerle birleşik olarak bulunmaktadır. Dünya üzerinde tam 230 farklı çeşidi vardır. Bor madeni, “B” simgesi ile periyodik tabloda yerini almaktadır. Atom numarası 5’tir. Atom ağırlığı ise 10.811’dir. Isıya dayanıklı bir madendir. Kaynama noktası çok yüksektir. 2500 C’de kaynamaktadır. Türkiye, bok madeni bakımından bakımından zengindir. Dünya rezervlerinin %72’si sadece Türkiye’de bulunmaktadır. Aynı zamanda dünyanın, bor ihtiyacının %59’unu da Türkiye karşılamaktadır. Türkiye, bor madenini ihraç ederek gelir de elde etmektedir. 2018 yılında 2,5 milyon ton bor madeni ihraç etmiş ve 1 milyar dolar gelir elde etmiştir. Bu geliri arttırmak mümkündür.

Bor madenini işleyebilmek çok önemlidir. Çünkü işlenmiş bor ile işlenmemiş bor arasında fiyat bakımından binlerce kat fark vardır. Ancak bor madenini işlemek o kadar da kolay değildir. İşleyebilmek için yeterli teknolojiye ve bilgiye sahip olmak gerekmektedir. Bu teknoloji de her ülkede yoktur. Bor madenini ABD ve Rusya gibi ülkeler işleyebilmektedir. Zaten Türkiye’den sonra en fazla bor rezervine sahip olan ülkeler de aynı ülkelerdir.

Bor madeninin keşfi ve kullanımı M.Ö. 2000’lere kadar dayanmaktadır. Sümerler, Hititler, ve Antik Mısırlılar bor madenini bir çok alanda kullanıyorlardı. Araplar da ilaç yapımında bu madeni kullanmışlardır. Günümüzde bor madeni, yüzlerce alanda kullanılmaktadır. Cam sanayi, seramik sanayi, zırh yapımında, otomobil sanayinde, uzay sanayinde ve ilaç sanayi gibi alanlar bunlardan bazılarıdır. Hatta roket yakıtı ve nükleer enerji santrallerinde bile kullanılmaktadır. Son yıllarda devlet eliyle bu kullanım alanları artırılmaya çalışılmaktadır. Özellikle kimya sanayinde yeni ürünler çıkartılmaktadır.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.