Bouling, oyuncunun elindeki ağır top ile karşısında duran on adet kukayı devirmesi prensibine dayanan bir oyundur. Kukalar, şişe şeklindedir. Kukalar ile oyuncu arasında 19 metre bulunmaktadır. Bu mesafe 23 metreye kadar uzayabilmektedir. Bazı ülkelerde kukaların sayısı 9’dur. Alanın genişliği ise 106 santim ile 110 santim arasında değişmektedir.
Alanın altı sert tahtadan yapılmalı ve düz bir şekilde olmalıdır. Hafif bir eğime dahi sahip olsa topun yönü değişebilir. Yolun yan kısımlarında da iki adet oluk bulunur. Kukalar da tahtadan ve 38 santim olmalıdır. Ağırlığı ise 1,4 kilogram olmalıdır. Bouling topu ise plastikten yapılır. Topların ağırlığı ise en fazla 7,3 kilogram olmalıdır. Topun tutulması için de üzerinde üç adet delik vardır. On kuka oyun alanının ucunda üçgen biçimde dizilir. Günümüzde bu dizme işlemini makineler yapmaktadır. Her kukanın arkasında 30 santim boşluk vardır.
Oyuncunun önünde bir çizgi vardır ve bu çizgiyi geçmeden topun atılması zorunludur. Eğer oyuncu çizgiyi geçerse faul sayılır. Oyuncuların her bölümde ikişer tane top hakları vardır. Her devrilen kuka bir puan sayılmaktadır. 10 bölümün sonunda en fazla kukayı devirmiş olan oyuncu oyunu kazanmış olur. Boulingin tarihi 13. yüzyıla kadar uzanmaktadır. 14. yüzyılda ise hem yaygınlaşmaya hem de bugünkü halini almaya başlamıştır. Avrupa’da ortaya çıkan bu oyun 17. yüzyılda Amerika’ya geçmiştir. İlk zamanlarda kumarhanelerde oynanan bu oyun bir süreliğine Avrupa’da yasaklandı. Ancak insanlar bu yasaklarla engellenemedi. Bouling’de biraz değişiklik yaparak oynamaya devam ettiler. Zamanla bütün dünyaya yayılan bu oyun Türkiye’de de oynanmaktadır.
Categories: Ana Sayfa