Çanakkale, 25° 35′ ve 27° 45′ doğu boylamları ile 39° 30′ ve 40° 45′ batı enlemleri arasında yer almaktadır. 9.955 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 610.539’dur. Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde bulunmaktadır. Komşuları Balıkesir, Tekirdağ ve Edirne’dir. Batısında Ege Denizi yer almaktadır. Çanakkale’ye bağlı iki tane de ada bulunmaktadır. Bunlar İmroz ve Bozcaada’dır. İlçeleri Ayvacık, Bozcaada, Bigaz, Bayramiç, Ezine, Çan, Eceabad, Gelibolu, İmroz, Yenice ve Lapseki’dir. İl plaka kodu 17’dir. Akdeniz’den, Karadeniz’e geçmek isteyen gemiler önce Çanakkale Boğazı’nı daha sonra da İstanbul Boğazı’nı geçmek zorundadırlar.
Çanakkale topraklarının %44’ü dağlık araziden meydana gelmiştir. %39’unu platolar, %14’ünü ise ovalar oluşmaktadır. Çanakkale’nin dağları; Kaz Dağları, Gürgen Dağı, Koca Katran Dağları, Koru Dağı, Kalafat Tepe ve Eğrümermer Tepe’dir. Akarsuları; Tuzla Çayı, Menderes Çayı, Kocabaş Çayı, Mıhlı Çayı ve Bayram Deresi’dir. Çanakkale’ye, Akdeniz iklimi hakimdir.
Şehir, eski çağlarda bir çok isim ile anılıyordu. Bunlar Troos, Hellespont ve Auido’dur. Günümüzdeki Çanakkale ismi ise şehirde bulunan Çanak Kalesi’nden gelmektedir. Tarih boyunca bir çok kez Yunanlılar tarafından işgale uğramıştır. İlk işgal M.Ö. 1000 yılında gerçekleşmiştir. Anadolu’ya geçen Yunanlılar, Çanakkale’de bir koloni kurdular. Daha sonra şehir, Persler ve Bizanslılar’ın eline geçmiştir. 1345 yılında ise Osmanlı’nın hakimiyeti altına girmiştir.
1915-1916 yıllarında Türkiye açısından önemi büyük olan Çanakkale Savaşı gerçekleşmiştir. İtilâf Devletleri, Çanakkale ve İstanbul Boğazları’nı geçerek Rusya’ya yardım götürmek istiyorlardı. Çanakkale Boğazı’nı da çok rahat bir şekilde geçebileceklerini sanıyorlardı. Ancak umduklarını bulamadılar. Türkler, Çanakkale’de destan yazdılar ve İtilaf Devletleri’ni büyük bir bozguna uğratarak Çanakkale Boğazı’nı geçmelerini engellediler. Kurtuluş Savaşı sırasında Yunanistan tarafından işgale uğradı. İşgalden kurtarıldı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili oldu. Çanakkale’de, bir çok tarihi yer bulunmaktadır. Bunlar Troya, Bardanos, Kale-i Sultaniye, Chrysa, Bigali Kalesi, Gelibolu Savaş Anıtları ve Mezarlıkları, Ophrynion ve Asos’tur.
Categories: Ana Sayfa