Ana Sayfa

ÇİN’İN UYGULADIĞI NÜFUS POLİTİKALARI

Çin tarih boyunca her zaman kalabalık bir nüfusa sahip olmuştur. Bu nüfus fazlalığının yararları olduğu gibi zararları da olmuştur. Çin nüfusunun kalabalık olmasının nedenlerinden birisi tarımsal verimin fazla olmasıdır. Tarımsal verimliliğin fazla olması refahı yükseltiyordu. Nüfus da bundan dolayı artıyordu.

Çin yaptığı politikalarla kimi zaman nüfusu artırmaya çalışmış, kimi zaman da azaltmaya çalışmıştır. Çin nüfusu 1000 yılında 60 milyon olmuştu. Bu nüfus ile Avrupa’nın toplam nüfusunun neredeyse iki katı fazlasıydı. 1500 yılına gelindiğinde ise Çin nüfusu 103 milyonu geçmiştir. 1900 yılında da 500 milyona yaklaşmıştı.

1949 yılından 1958 yılına kadar nüfus artırıcı politika uygulanmaya başlandı. Bu dönemde insan hem tarım için hem de savaşlar için çok gerekliydi. Tarım bu dönemde tam olarak makineli tarıma geçmemişti ve tarım için insan gücü gerekliydi. Devlet, yaptığı desteklerle halkı çocuk yapmaya teşvik etmiştir. Bu zaman aralığı içerisinde doğum kontrolü ve kürtaj yasaklandı.

1958 yılından sonra nüfusun çok hızlı arttığı anlaşıldı. Bu zamandan sonra nüfus azaltıcı politika izlenmeye başlandı. Devlet yasakladığı doğum kontrollerini ve kürtajı serbest bıraktı. İnsanları geç yaşlarda evlenmeye özendirmeye çalıştı. Bunlardan başka halkın çocuk yapmasını engelleyen başka faaliyetler de yapmaya başladı. Ama devlet ne yaparsa yapsın nüfus artış hızını 1982 hızlı bir şekilde düşüremiyordu. Nüfus artış hızında, bir azalma oluyordu ama yeteri kadar olamıyordu.

1982 yılında Çin nüfusu 1 milyarı geçti. Dünyada 1 milyar nüfusa sahip tek ülke Çin’di. Çin, nüfus artışını durdurmaya çözüm olarak tek çocuk politikasını buldular. Buna göre her ailenin en fazla bir çocuk yapabilme hakkı vardır. Birden fazla çocuk yapan aile devlete para cezası ödemek zorundadır. Bu para cezaları da çok yüksektir. Tek çocuk politikasından sonra nüfus artış hızı tek haneli rakamlara kadar düştü. Bu politikanın sonucu kız çocuğunun değeri azalmaya, erkek çocuğun değeri de artmaya başladı. Erkek çocuk tarlada yardımcı olduğu için kırsal kesimlerdeki aileler erkek çocuk istiyorlardı. Halk kız çocuğu olacağını öğrendiği zaman bebeği kürtaj ile aldırıyorlardı. Öyle ki zamanla kürtajla alınan bebeklerin sayısı yılda 10 milyonu aştı. Bu olay erkek nüfus ve kız nüfus arasındaki farkı açtı. Günümüzde de bu fark büyümeye devam etmektedir.  Zamanla nüfus yaşlanmaya başladı. Yaşlı nüfusun devlete olan yükü de artmaya başladı. Devlet de buna çözüm olarak tek çocuk politikasında yumuşamaya gitti.

BENZER YAZILAR  ÜLKELERİN 1900 YILINDAKİ NÜFUSLARI TESTİ

Günümüzde Çin’in nüfusu 1,4 milyarı geçmiştir. Nüfus artış hızı %1’in altında olsa bile nüfusun kalabalık olmasından dolayı nüfus artış hızı yüksektir. Dünyanın en fazla nüfusa sahip devleti halen Çin’dir. Ancak 20 yıl sonra Hindistan nüfusu, Çin nüfusunu geçecektir.

Categories: Ana Sayfa, Ülkeler

Tagged as: , , , ,

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.