Ana Sayfa

ÇORUM

Çorum, 39° 54′ ve 41° 20′ kuzey enlemleri ile 34° 04′ ve 35° 28′ doğu boylamları arasında yer almaktadır. 12.797 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 589.201’dir. Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde bulunmaktadır. Komşuları Ankara, Çankırı, Ankara, Kastamonu, Samsun, Sinop ve Yozgat’tır. Çorum’un ilçeleri Alaca, Bayat, Osmancık, Ortaköy, Sungurlu, İskilip, Kargı ve Mecitözü’dür. Şehrin, 700’den fazla köyü vardır. İl plaka kodu 19’dur.

Şehir topraklarının %48’ini platolar, %39’unu dağlar ve geriye kalan kısmını da ovalar ile yaylalar oluşmaktadır. Dağları; Eğerci Dağ Sıraları, Köse Dağları, Alagöz Dağı, Kartal Dağları, Deveci Dağı ve Sekerözü Dağı’dır. Ovaları ise Çorum Ovası, Bozboğa Ovası, Sungurlu Ovası, Osmancık Ovası, İslice Ovası ve Hüseyin Ovası’dır. Kızılırmak’ın da 182 kilometresi Çorum’dan geçmektedir. Şehirde buğday, pirinç, ayçiçeği, haşhaş, arpa, mısır ve pamuk yetiştirilmektedir. İlde, en çok kıl ve tiftik keçisi yetiştirilmektedir.

Şehrin eski adı “Niconia”dır. Malazgirt Savaşı’ndan sonra ismi, Çorum olarak değiştirilmiştir. Çorum’da, milattan önce Hititler, Frigyalı’lar ve Kimmerler yaşamışlardır. Milattan sonra 18 yılında Roma İmparatorluğu’nun eline geçmiştir. Roma’nın ikiye ayrılması sonucu 395 yılında şehir, Bizans’a kalmıştır. 1109’da Danışmendliler, 1175’de Anadolu Selçukluları ve 1344’de Eretna Beyliği’nin egemenliği altına girmiştir. En son ise 1398 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesi altına girmiştir. Bu kadar çok medeniyetin eline geçmesi, tarihi yerin de çok olmasına yol açmıştır. Çorum’da bulunan tarihi yerler Büyük Güllücek, Çorum Kalesi, Alacahöyük, Akşemseddin Medresesi ve Hattuşaş’dır.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.