Ana Sayfa

DENİZLİ

Denizli, 28° 30′ ve 29° 30′ doğu boylamları ile 37° 12′ ve 38° 12′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. 11.861 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 1.052.468’dir. Türkiye’nin Akdeniz Bölgesi’nde bulunmaktadır. Denizli’nin komşuları Afyonkarahisar, Aydın, Burdur, Uşak, Manisa ve Muğla’dır. İlçeleri Acıpayam, Buldan, Çivrili, Çardak, Çal, Çameli, Güney, Tavas, Sarayköy ve Kale’dir. 450’den fazla köyü vardır. İl plaka kodu 20’dir.

Denizli topraklarının neredeyse yarısı dağlık arazidir. Geriye kalan kısmı ise ovalar ve platolar oluşturmaktadır. Şehrin en yüksek dağı 2.571 metre yüksekliğe sahip olan “Honaz Dağı”dır. Daha sonra Bozdağı, Karcı Dağı, Sandıras Dağı ve Eserler Dağı gelmektedir. Ovaları ise Sarayköy Ovası, Denizli Ovası, Baklan Ovası, Tavas Ovası ve Eskere Ovası’dır. Acıgöl, Çatlı Gölü, Karagöl, Buldan Baraj Gölü ve Işıklı Göl; Denizli’de bulunmaktadır. İle, Akdeniz iklimi hakimdir. Geniş ormanlık araziye sahiptir. Şehirde; buğday, mısır, yulaf, fasülye, patates, soğan ve haşhaş yetişmektedir. Mermer, krom, manyezit, manganez ve linyit madenleri Denizli’de çıkmaktadır.

Şehir; Donguzlu, Tonguzluk, Dengizli gibi adlarla anılmıştır. Dengizli halinden de Denizli halini almıştır. M.Ö. 334 yılında şehir Roma İmparatorluğu’nun eline geçti. Daha sonra kısa bir süre Türklerin eline geçse de hakimiyetleri uzun sürmedi. 1097 yılında Bizans’ın eline geçti, 1102’de Selçukluların, 1288’de Germiyanoğullarının, 1391’de Osmanlı İmparatorluğu’nu hakimiyeti altına geçmiştir. 1402 ve 1429 yıllar arasında Osmanlı ile Germiyanoğullarının elinde değişmiştir ve en son Osmanlı’nın egemenliği altına girmiştir. 1921 yılında Yunanistan işgaline uğramıştır. Aynı yıl düşman elinden kurtarılmıştır. Denizli’de birçok tarihi yer bulunmaktadır. Bunlar Hierapolis, Akhan, Laodieia, Çardakhan Kervansarayı, Ahmetli Köprüsü ve Dedeköy Camii’dir

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.