Edirne, 40° 30′ ve 42° 00′ doğu boylamları ile 26° 00′ ve 27° 00′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. 6.119 kilometrekarelik yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 508.291’dir. Türkiye’nin, Marmara Bölgesi’nde bulunmaktadır. Edirne’nin komşuları Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ’dır. Güneyinde Ege Denizi bulunmaktadır. Yunanistan ve Bulgaristan ile de sınırı vardır. Şehrin ilçeleri Erez, İspala, Keşan, Havsa, Lalapaşa, Uzunköprü ve Meriç’dir. 250’den fazla köyü vardır. İl plaka kodu 22’dir. Şehride, 5 tane sınır kapısı vardır. Edirne, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan bir kapısı olarak görülmektedir.
Edirne topraklarının 4’te 3’ünden fazlasını platolar oluşturmaktadır. Geriye kalan kısmı ise ovalar ve dağlar oluşturmaktadır. Kazanova, Tunca Ovası, Ispala Ovası ve Ergene Ovası ilde bulunan ovalardır. Şehrin, en yüksek dağı 720 metre yüksekliğe sahip olan Koru Dağı’dır. Daha sonra Istıranca Dağı, Uzunköprü Dağı ve Çandır Dağı gelmektedir. Ergene ve Meriç Irmakları da Edirne’de geçmektedir. Şehride, ormanlık arazi azdır. Topraklarının geneline maki bitki örtüsü hakimdir. Buğday, arpa, pirinç, mısır, şeker pancarı ve çavdar yetiştirilmektedir.
Romalılar zamanında Şehire, “Hadrianopolis” denilmekteydi. Daha sonra ismi “Edirnus” oldu. Zamanla Edirnus, Edirne halini aldı. Edirne; Traklar’a, Persler’e ve Romalılar’a ev sahipliği yapmıştır. Roma’dan Bizans’a kalmış ve yaklaşık 700 yıl kadar da Bizans İmparatorluğu’nun himayesi altında kalmıştır. 1050 yılında Peçeneklerin, 1204 yılında Venediklilerin, 1204 yılında Venediklilerin ve 1361 yılında ise Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçmiştir. Osmanlı’nın, uzun yıllar başkenti olmuştur. Bir çok kez Yunanlıların, Bulgarların ve Rusların işgaline uğramıştır. Edirne’de, Roma ve Bizans döneminden kalma birçok tarihi yer vardır. Kale, Büyük Kule, Yıldırım Bayezid Camii Zindan Kulesi, Sokullu Külliyesi, Sanatlı Medrese Şehirde bulunan tarihi yerlerdir.
Categories: Ana Sayfa