Ana Sayfa

ERZURUM

25.355 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 771.952’dir. Doğu Anadolu Bölgesinde bulunmaktadır. İl plaka kodu 25’tir. Komşuları Ağrı, Artvin, Bingöl, Erzincan, Muş, Kars ve Gümüşhane’dir. Erzurum’un ilçeleri Pazaryolu, İspir, Ilıca, Tortum, Uzundere, Oltu, Olu , Şenkaya, Narman, Askale, Pasinler, Köprüköy, Horasan, Çat, Tekmen, Karayazı, Hınıs ve Kareçoban’dır. Nüfus artış hızı %1’in altındadır. Türkiye’nin, göç veren şehirleri arasında yer almaktadır. 1990’lı yıllarda nüfusu 800’binden fazlaydı. Şehirde, 1000’den fazla köy vardır.

Erzurum topraklarının %63’ü dağlardan, %20’si platolardan, %12’si yaylalardan ve %5’i de ovalardan meydana gelmektedir. Şehrin en yüksek dağı 3.937 metre yüksekliğe sahip olan Rize Dağları’dır. Kop Dağları, Tosik Dağı, Ortuzu Dağı ve Gavur Dağı’da şehirde bulunan dağlardır. Erzurum Ovası 520 kilometrekare ile şehrin en büyük ovasıdır. Şehirde en çok buğday, çavdar, arpa, mısır, patates, şeker pancarı ve lahana yetiştirilmektedir. Erzurum’da, hayvancılık da gelişmiştir. Türkiye’nin önemli hayvan üretim yerlerinden biridir. Şehirde hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvan yetiştirilmektedir.

Urartular, Medler, Persler ve Romalılar; şehre hakim olmuşlardır. 1517 yılına kadar Bizans İmparatorluğu’nun, Sasanilerin, Abbasilerin, Saltukluların, Karakoyunlu Devleti’nin, Karakoyunlu Devleti’nin ve Safevilerin egemenliği altına girmiştir. 1517 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesi altına girmiştir. 1877 ile 1916 yıllarında iki kez Rusya’nın işgaline uğramıştır. Erzurum Kalesi, Oltu Kalesi, Boyahane Hamamı, Murat Paşa Hamamı, Ulu Cami, Taşhan Kervansarayı, Çifte Minareli Medrese ve Emin Saltuk Kümbeti Erzurum’da bulunan tarihi yerlerdir. Bunlardan başka tarihi yerler de vardır.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.