Fenikeliler, ilk çağda Akdeniz kıyısında, bugünkü Suriye toprakları içerisinde yaşamış olan bir topluluktur. Kökenleri Sami ırkından gelmektedir. Yaşamlarını ticaret ile sürdürüyorlardı. Ticarette, çok yetenekliydiler. Bir çok ürünün ticaretini yaparlardı. Boya üretiyorlardı. Ürettikleri bu boyaları da kumaşlarında kullanırlardı. Kuyumculuk alanında da iyilerdi. Latin alfabesini kullanıyorlardı.
M.Ö. 3000’li yıllarda, Mısır’ın egemenliği altına girdiler. Yüzlerce yıl da Mısır’a bağlı halde yaşadılar. M.Ö. 800’lü yıllarda ise Asurluların himayesi altına girdiler. Perslerin, Büyük İskender’in ve Roma İmparatorluğu’nun da himayesi altına girdiler. Büyük ve güçlü bir devlet hiçbir zaman kuramadılar. Önemli şehirleri Sidon, Bybios, Tir ve Arados idi. Azvad, Samoriye, Sur ve Sayda şehirlerine de limanlar kurarak ticaretlerini daha da geliştirmişlerdir. Aynı şekilde Akdeniz ticaretini de geliştirmişlerdi. Öyle bir ticaret ağı kurmuşlardı ki doğuda bulunan ticaret merkezlerinden ürünleri ucuza alıp, batıda bulunan acenteleri sayesinde bu malları karlı bir şekilde satarlardı. Böylece Avrupa’da ticareti kolayca yapabiliyorlardı.
Gelişmiş bir kültüre sahiplerdi. Hem kültürel hem de dini olarak Yunanlıları etkilemişlerdi. Mimari alanda da gelişmişlerdi. Çok Tanrılı bir dine inanırlardı. En önemli Tanrıları Astarta, Baale ve Hododa idi. Bolca tapınak inşaa etmişlerdi. Aynı zamanda Tanrılarının heykellerini yaparlardı. Tanrıları içi insan kurban ederlerdi. Bu sayede Tanrılarının, kendilerini koruyacağına inanırlardı.
Categories: Ana Sayfa