Ana Sayfa

FOSİL YAKITLARIN NE KADAR ÖMRÜ KALDI?

Fosil yakıtlar hayatımızın her yerinde yer almaktadırlar. Enerjiden ısınmaya her alanda kullanılmaktadırlar. Dünyadaki enerji miktarının %40’ı fosil yakıtlardan karşılanmaktadır. Bu yakıtlara olan talep de sürekli artmaktadır. Ancak fosil yakıtların da bir sonu vardır. Yüzlerce yıldır kullanılan bu yakıtların sonuna gelmeye başladık.

Dünyada en çok kullanılan fosil yakıtlardan biri olan petrolün Dünyadaki toplam rezervi 1,7 trilyon varil civarında olduğu tahmin edilmektedir. Günümüzdeki kullanım seviyesinde bu miktar bizlere sadece 51 yıl dayanacaktır.

Diğer bir fosil yakıt olan kömürün de sonu görünüyor. Dünyadaki kömür rezervi yaklaşık olarak 892 trilyon metreküptür. İnsanların yıllık kömür üretimi ise 8 trilyon tona yakındır. Eğer kömür kullanımı bu şekilde devam ederse 114 yıl sonra dünyada kömür kalmayacak.

Doğalgazın ömrü de petrolün ömrüne yakın. Dünyada bulunan doğalgaz rezervi yaklaşık olarak 187 milyar tondur. Yıllık üretim ise 3,5 ton. Tüketim bu şekilde giderse 53 yıl sonra doğalgaz tamamen tükenecek.

Fosil yakıtların sonuna gelmesi enerji şirketlerinin yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneltti. Sadece şirketler değil devletler de yenilenebilir enerjiye olan teşviklerini arttırdı. Almanya’da her evin çatısına güneş panelleri döşenmesi planlanıyor. Türkiye’de de önemli teşvikler yapılmaktadır. Özellikle güneş paneli kuracaklara yardımlar verilmektedir. Bu olayların sonucunda yenilenebilir enerjinin dünya enerji üretimindeki payı artmaya devam ediyor.

indir

 

Kaynak: http://www.enerji.gov.tr

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.