Osman Paşa, 1832 yılında Tokat’da dünyaya gelmiştir. Babası Mehmet Efendi, Annesi ise Şakire Hatun’dur. Eşi Zatigül Hanım’dır. 4 tane çocuğu olmuştur. 3 dil biliyordu. Hayatı savaşlarda geçmiştir. Henüz çocukken, ailesi ile birlikte Payitaht’a taşındılar. 1844 yılında Askeri İdadi’ye yazıldı. Buradan Mekteb-i Harbiye’ye geçti. 1853 yılında Mekteb-i Harbiye’den mezun oldu. Kırım Savaşında yer aldı. Burada rütbesi üsteğmenliğe yükseltildi. Savaştan sonra Erkan-ı Harp sınıfına gitti. 1859 yılında kadastro usulünde haritanın çizilmesi görevinde yer aldı.
1866 yılında Girit’de isyan çıktı. Osman Paşa, isyanı bastırması için görevlendirildi. Burada gösterdiği başarı neticesinde albay rütbesine yükseltildi. 2 yıl sonra da tuğgeneral rütbesine yükseltildi. İstanbul Merkez kumandanlığı’na atandı. Oradan İşkodra Kumandanlığı’na, daha sonra da Bosna Kumandanlığı’na atandı. Görevi, Vidin Kumandanlığı ile devam etti. 1876 yılından sonra ünü hızla yayılmaya başladı. Sırpları bozguna uğrattı ve aynı yıl mareşal rütbesine yükseltildi.
“Plevne Fatihi” unvanını almasına neden olacak olay 1877 yılında gerçekleşti. Ruslar, 3 defa Osmanlı’ya saldırdılar ve hepsinde de yenildiler. Bunun üzerine Ruslar, Plevne’yi kuşattılar. Osman Paşa, yiyecek ve mühimmat sıkıntısına rağmen Plevne’yi 145 gün savundu. Ancak Ruslar’a esir düştü. Esir olduğu sırada Ruslar, Gazi Osman Paşa’ya çok iyi davrandılar. Bir süre sonra da Osmanlı’ya teslim edildi. 1878 yılında 41 yaşındayken Mabeyn Muşaviri oldu. Gazi Osman Paşa, 25 Nisan 1900 tarihinde İstanbul’da hayata gözlerini yumdu. Birçok yabancı devlet adamı tarafından övgü ve nişan almıştır. İki defa da Mecidiye Nişanı almıştır.
Categories: Ana Sayfa