Ana Sayfa

GİRESUN

Giresun, 40° 07′ ve 41° 08′ kuzey enlemleri ile 37° 50′ ve 39° 12′ doğu boylamları arasında yer almaktadır. 6.831 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 502.274’dür. Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer almaktadır. Komşuları Ordu, Sivas, Erzincan, Gümüşhane ve Trabzon’dur. Kuzeyinde Karadeniz bulunmaktadır. 507 adet köyü vardır. İl plaka kodu 28’dir. Giresun’un ilçeleri Piraniz, Bulancak, Keşap, Yağlıdere, Espiye, Güce, Tirebolu, Görele, Eynesil, Çanakçı, Doğankent, Dereli, Şebinkarahisar ve Çamoluk’dur.

Giresun topraklarının %94’ü dağlardan oluşmaktadır. Geriye kalan %6’lık kısmı ise platolar, yaylalar ve ovalardan oluşmaktadır. Giresun’un en yüksek dağı 3.331 metre yüksekliğe sahip olan “Gavur Dağları”dır. Giresun Dağları, Erimez Dağı ve Karagöl Dağları ilde bulunmaktadır. Şehirde sadece Giresun Ovası vardır ve bu ova da küçüktür. Giresun’da bir çok akarsu vardır. Bu akarsular; Kelkit Irmağı, Doğankent Çayı, Özlüce İçmesi ve Yağlıdere’dir. Ilık ve yağışlı bir iklime sahiptir. Fiziki koşulları nedenle şehirde, sanayi gelişmemiştir. Giresun’da, en çok fındık yetiştirilmektedir.

Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedildikten sonra adı “Kiresun” olarak değiştirilmiştir. Günümüze gelene kadar da Giresun halini almıştır. Giresun, milattan önce Hititler, Frigyalı’lar, Persler ve Makedonyalılar’ın eline geçmiştir. Roma’dan da Bizans’a miras kalmıştır. 1204 yılında Trabzon Rum İmparatorluğu’nun himayesi altına girdi. 1381 yılından 1461 yılına kadar Emiroğulları ile Osmanlı arasında el değiştirmiş, en son 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet şehri fethetmiş ve bundan sonra da hep Osmanlı’nın egemenliği altında kalmıştır. Kurtuluş Savaşı’nda sonra da Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili olmuştur. Fatih Camii, Giresun Kalesi ve Şebinkarahisar Kalesi Giresun’da bulunan tarihi yerlerden birazıdır.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.