Haçlı Seferleri, Hristiyanların, Müslümanlara karşı birlik oluşturdukları ve özellikle Anadolu ve Kudüs’e doğru yaptıkları seferlerdir. Bu seferler 11. yüzyılda başlamış ve 13. yüzyılın sonlarına kadar devam etmiştir. Bu seferler sonucu Hristiyanlar kimi zaman kazanmışlar, kimi zaman da kaybetmişlerdir. 10. yüzyılda Müslümanlar, her konuda Hristiyanlardan daha iyi konumdaydılar. Müslümanlar, hem zenginler hem de bilim alanında gelişmişlerdi. Aynı şekilde savaşta da ileri durumdaydılar.
Hristiyanlar, Müslümanların Anadolu’daki ilerleyişini bir türlü durduramıyorlardı. Hristiyanlar için de önemli olan Kutsal şehir Kudüs’de Müslümanların elinde bulunuyordu. Bizans İmparatoru’nun, Papa’dan yardım istemesi ile ilk sefer başladı. Toplamda 8 haçlı seferi gerçekleşmiştir. 4. Haçlı Seferinin sonucu Hristiyanlar için çok kötü olmuştur. Müslümanlara karşı sefer düzenlemek için yola çıkan Katolik Hristiyanlar, Ortodoksların elinde bulunan İstanbul’u yağmaladılar ve ele geçirdiler. Bu dönemde İstanbul’da, 60 yıla yakın ömrü olan Latin İmparatorluğu kuruldu.
Yapılan son seferlerin hepsi başarısızlık ile sonuçlandı. Hatta asker bulunamadığı için sefere çocuklar alınmıştır. Bu çocuklar da yolda köle olarak satılmıştır. Haçlı Seferleri’nin yapılma nedenleri:
- Türkler, Anadolu’da sürekli olarak ilerliyorlardı. Bizans İmparatorluğu ise bu duruma engel olamıyordu.
- Kutsal şehir Kudüs’ü Müslümanların elinden almak.
- Müslümanların elinde bulunan yerleri ele geçirmek.
- Doğu’nun zenginliğini Batı’ya aktarmak.
- Yeni topraklara hakim olma arzusu.
Haçlı Seferleri’nin bir çok sonucu olmuştur. Sonuçları;
- Müslüman şehirler yağmalandı ve yıkıldı.
- Müslümanların, bilimde ilerleyişi durmasa da yavaşladı.
- Hristiyanlar, Müslümanlardan kağıt, pusula ve barut gibi ürünleri öğrendiler ve bu ürünleri Batı’ya taşıdılar.
- Türklerin ilerleyişleri durdu. Hatta bazı zamanlarda gerilediler.
Categories: Ana Sayfa