7.228 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 292.071’dir. Doğu Anadolu Bölgesinde bulunmaktadır. Komşuları Van ve Şırnak’tır. Irak ve İran ile de sınırları bulunmaktadır. Hakkari’nin ilçeleri Yüksekova, Çukurova, Şemdinli ve Derecik’tir. İl plaka kodu 30’dur.
Hakkari topraklarının %89’u dağlardan, %10’u platolardan ve %2’si de ovalardan meydana gelmektedir. Dağları; Karacadağ, Konaklı Dağı, Altın Dağları, Sümbül Dağı, Kisara Dağı, Mere Dağı ve Samur Dağı’dır. Büyük Zap Suyu ve Habur Suyu şehirde bulunan akarsulardır. Şehirde bulunan göller; Gelyana Gölü, Seyithan Gölü, Golaşin Gölü ve Gölan Gölleri’dir. Gevar Ovası’da Hakkari’de bulunmaktadır. Şehre, karasal İklim hakimdir. Şehirde buğday, darı, pirinç, patates ve soğan yetiştirilmektedir. Hayvancılık gelişmiştir. Şehirde en çok küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Fiziki yapısı, konumu ve terör olayları Hakkari’de sanayinin gelişmesini engellemiştir.
Memlükler, şehre “Culomerg” demişlerdir. Osmanlı zamanında ismi Hakkari olarak değiştirilmiştir. Hakkari’de, milattan önce Urartular, Medler, Persler, Selökidler ve Romalılar yaşamışlardır. Milattan sonra ise 297’de Sasanilerin, 978’de Büveyhoğulları’nın, 1054’de Türklerin, 1260’da İlhanlılar’ın, 1349’da Karakoyunluların 1502’de Safevilerin eline geçmiştir. En son ise 1534 yılında Osmanlı İmparatorluğu şehri fethetmiş ve topraklarına katmıştır. 1914 ile 1915 yılları arasında Rusya tarafından işgal edilmiştir. Çarlık Rusya’nın batması ve yerine SSCB’nin kurulması ile işgal kalkmıştır.
Categories: Ana Sayfa