5.867 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 1.660.549’dur. Akdeniz Bölgesinde bulunmaktadır. İl plaka kodu 31’dir. Komşuları Adana, Osmanliye ve Gaziantep’dir. Batısında Akdeniz bulunmaktadır. İki tarafı Suriye ile çevrilidir. Şehrin ilçeleri Erzin, Dörtyol, Hassa, Payas, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Altınözü, Arsuz, Antakya, Defne, Samandağ ve Yayladağı’dır. 400’e yakın köyü vardır.
Hatay topraklarının %46’sını dağlar, %34’ünü ovalar ve %20’sini de platolar oluşturmaktadır. Dağları; Amanos Dağları, Kızıldağ ve Ziyaret Dağı’dır. En büyük ovası 900 kilometrekarelik bir alana sahip olan Amik Ovası’dır. Dörtyol Ovası ve Arsuz Ovası şehirde bulunan diğer ovalardır. Asi Irmağı, Afrin Çayı ve Karasu’da şehirde bulunan akarsulardır. Hatay’a, Karadeniz iklimi hakimdir. Topraklarının genelinde maki bitki örtüsü görülmektedir. Şehirde buğday, mısır, mercimek, Fasulye, zeytin, portakal, muz ve hurma yetiştirilmektedir. Hatay’da; sanayi, tarım ve hayvancılık gelişmiştir.
Anadolu’nun en eski yerleşim yerlerinden biri de Hatay’dır. Araplar şehre “Antakya” derlerdi. Cumhuriyete geçildikten sonra ismi “Hatay” olarak değiştirilmiştir. Şehirde, milattan önce Hititler, Asurlar, Persler, Selökidler ve Romalılar yaşamışlardır. Milattan sonra ise Bizans İmparatorluğu, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Selçuklular, Memlükler ve Araplar şehre hakim olmuşlardır. 1517 yılında Osmanlı İmparatorluğu şehri himayesi altına almıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında Hatay, Fransızlar tarafından işgal edilmiştir. Daha sonra 2 Eylül 1938 tarihinde Hatay Devleti kuruldu. 1 yıl sonra da oylama yapıldı. Hatay halkı Türkiye’ye bağlanmayı şeçti ve 23 Haziran 1939 tarihinde Hatay, Türkiye’ye bağlandı.
Categories: Ana Sayfa