Hindistan’ın, Uzay Araştırma Organizasyonu; yani İSRO 15 Ağustos 1969 tarihinde kurulmuştur. Bütçesi 102 milyar Hindistan Rupi’sidir. İSRO, son zamanlarda Ay yüzeyine roket indirme çabaları sayesinde ülkemizde ve dünyada gündemdedir. Ancak İSRO ülkemizde pek bilinmemektedir. Amacı, Hindistan’ın Uzay projelerini yürütmek ve gerçekleştirmektir. Merkezi, Bengolore’de bulunmaktadır. İSRO’nun başında bulunan kişi Kailasavadivoo Sivan’dır. Dünyanın en büyük uzay ajansları arasındadır.
İlk uydusunu 1975 yılında yaptı. Bu uydu aynı zamanda Hindistan’ın da ilk uydusu olan “Anyabhoa” idi. 1980 yılında “Rohini” uydusunu yörüngeye yerleştirmeyi başarmıştı. Bu uyduları uzaya göndermek için kullanılan roketler SSCB’den alınıyordu. Daha sonra kendi roketini yapmak için çalışmalara başladı. Çalışmalar sonucu ortaya iki adet roket çıktı. Zamanla bu sayı daha da arttı. Roketleri yapmıştı ancak bu roketlerde kullanılan motorlar da ithal alınıyordu. Bir süre sonra bu sorunu da çözdü ve yaptığı roketlerin motorunu da kendisi üretebilmeyi başardı. Yaptığı projeler sayesinde ismini dünyaya duyurmayı başarmıştır. Bir çok da rekor kırmıştır.
Chandrayaan projesi, İSRO’nun projelerinden biridir. Hatta dünya çapında en ünlü olanıdır. Bu proje ile 24 Eylül 2014 tarihinde Ay yörüngesine bir uydu göndermiştir. Bu uydu, Ay yüzeyini taramıştır. Elde edilen veriler ile bir Ay projesi daha başlatılmıştır. Bu projeye de Chandrayaan 2 ismi verilmiştir. Bu projede, bir önceki projeye ek olarak uzay aracı Ay yüzeyine iniş yapacak ve yanında bir de Rover götürecekti. Bu sayede Ay yüzeyinde su olup olmadığı araştırılabilecekti. Uzay aracı bütün aşamaları geçti. Ay’ın yörüngesine ulaştı ve Ay yüzeyine iniş esnasında da uzay aracı ile iletişim kesildi. O uzay aracından da bir daha haber alınamadı. Eğer İSRO başarılı olabilseydi, Hindistan Ay yüzeyine uzay aracı indirebilen dördüncü ülke konumuna yükselecekti.
Categories: Ana Sayfa