Ana Sayfa

HİTİTLER

Hititler, milattan önce Anadolu’da yaşamış medeniyetlerden biridir. Anadolu’nun büyük bir kısmına da hakim olmuşlardır. Hititler, M.Ö. 2000 yılında Kafkasya’dan Anadolu’ya gelmişlerdir. Hayvancılık ve ticaret ile geçimlerini sağlamışlardır. Hatta tarım da yapmışlar, hatta Anadolu’daki verimli toprakları ele geçirmek için uğraşmışlardır. Gelişmiş bir kültüre sahiptiler.

Hititlerin tarihi üç bölüme ayrılmıştır. Bunlar; Eski Hitit Devleti, Yeni Hitit Devleti ve Geç Hitit Devleti’dir. Eski Hitit Devleti, M.Ö. 1850 yılında kurulmuştur. İlk kralı Pithama’dır. Başkenti ise Neşa idi. Başkenti daha sonra Hattuşaş olmuştur. Bu dönemde ülke hızlı bir şekilde genişledi ve geniş topraklara hakim oldu. Büyük Hitit Devleti’nin tarihi ise M.Ö. 1460 yılında başlamaktadır. Büyük Hitit Devleti’nin en güçlü zamanı M.Ö. 1380 sonrasıdır. İlerleyen zamanlarda ülkede, buhran yaşansa da Kral Şuppiluliuma bu buhranın üstesinden gelebilmiştir. Kral Mutavalli ise Filistin’i ele geçirmek istiyordu. Fetihlerini de bu yönde yapıyordu. Suriye topraklarının bir kısmını ele geçirmiş, ancak Filistin’e kadar ulaşamamıştır.

Geç Hitit Devleti tarihi ise M.Ö. 1190’da başlar. Bu dönem Hitit Devleti’nin yıkıldıktan sonraki zamanını kapsamaktadır. Ege’den gelen göçler Hitit Devletini zayıflattı ve M.Ö. 1190 yılında devlet yıkıldı. Yerine başka devletler kurulsa da Hititlerin varlığı uzun sürmedi. Hitit Devleti’nin yerine kurulan devletler de Asurlular tarafından yıkılmıştır. Hititler’den geriye sadece yaptıkları eserler kaldı.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.