8.913 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 490.823’tür. Akdeniz Bölgesinde bulunmaktadır. Isparta’nın komşuları Konya, Afyonkarahisar, Burdur ve Antalya’dır. İlçeleri Yalvaç, Senirkent, Gelendost, Şarkikaraağaç, Uluborlu, Keçiborlu, Gören, Atabey, Eğirdir, Aksu, Sütçüler ve Yenişarbademli’dir. İl plaka kodu 32’dir.
Isparta topraklarının %68’i dağlardan, %17’si ovalardan ve %15’i de platolardan meydana gelmektedir. Dağları; Sultan Dağları, Karakuş Dağları, Gül Dağları, Kirişli Dağı ve Davroz Dağı’dır. Isparta Ovası, Bozanönü Ovası ve Kuleönü Ovası da şehirde bulunan ovalardır. Şehirde bulunan akarsular; Köprüsuyu ve Aksu Irmağı’dır. Gölleri ise Eğridir Gölü, Gülçük ve Kovada Gölü’dür. Isparta’nın, bazı bölgelerinde Akdeniz iklimi, bazı bölgelerinde ise karasal iklim görülmektedir. Zengin ormanlık arazilere sahipti. Ancak zamanla bu ormanlar küçülmüştür. Bazı ormanları ise yok olma derecesine gelmiştir. Isparta’da incir, zeytin, nar, buğday, çavdar, yulaf, mısır, fasulye ve nohut yetiştirilmektedir. Kükürt ve linyit madenleri ise şehirde çıkmaktadır.
16. yüzyılda şehre, “Soparta” denilmekteydi. Bu isim zamanla Isparta haline dönüşmüştür. Isparta, bir dönem Konya’ya bağlanmış, daha sonradan tekrardan il halini almıştır. Milattan önce şehir, 9 farklı medeniyet tarafından yönetilmiştir. Frigler, Arvaza Krallığı, Kimmerler, Persler, Bergama Krallığı ve Romalılar bunlardan birazıdır. Milattan sonra ise 395’de Bizans İmparatorluğu’nun, 1204’de Selçukluların, 1301’de Hamidoğulları’nın ve 1390’da ise Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesi altına girmiştir. Ankara Savaşı’ndan sonra Timur’un eline geçse de, 1415 yılında Osmanlı tekrardan Isparta’yı fethetmiştir. Eğridir Kalesi, Atabey Etokuş Medresesi, Hızırbey Camii ve Uluborlu Kalesi şehirde bulunan tarihi yerlerdir.
Categories: Ana Sayfa