Dünyanın en önemli boğazlarından biri de İstanbul Boğazı’dır. İstanbul Boğazı’nı önemli kılan Akdeniz ile Marmara Denizi’ni birbirine bağlayan tek boğaz olmasıdır. Boğazın uzunluğu 29,9 kilometredir. Boğazın en dar yeri 689 metre, en uzun yeri ise 3,6 kilometredir. Ortalama derinliği 61 metredir. En derin noktası 120 metredir.
4. jeolojik zamanda oluşmuştur. Boğazın nasıl oluştuğu kesin olarak bilinmemektedir. Jeologlar birçok teori üzerinde durmaktadırlar. Ancak çoğunluk boğazın, fay çöküntüsünün deniz suyu dolması sonucu oluştuğu yönünde karar vermektedir.
İstanbul Boğazı, kuzeydoğu-güneybatı yönünde uzanmaktadır. Boğaz, Asya Kıtası ile Avrupa Kıtası’nı birbirinden ayırmaktadır. İstanbul Boğazı, şehrin simgesi halindedir. Boğazın uluslararası deniz taşımacılığındaki yeri çok önemlidir. Akdeniz’e başka bir geçiş yeri olmadığı için gemiler, mecburi olarak İstanbul Boğazı’nı kullanmak zorundadırlar. Ancak dünyadaki en dar geçittir. Bu da hem gemi kaptanlarının işini zorlaştırmakta hem de deniz trafiğini aksatmaktadır. İstanbul Boğazı’ndan geçmek isteyen bir gemi ortalama olarak 15 saat beklemek zorundadır. Aynı zamanda dünyanın en kalabalık deniz taşımacılığına sahip boğazlardan biridir. Karşıya geçmek isteyen yolcular ve araçlar, yoğun bir şekilde vapurları ve feribotları kullanmaktadırlar. Hem boğazın dar olması hem akıntının hızlı olması hem de deniz trafiğinin çok olması nedeniyle büyük kazalara şahit olunmaktadır.
Boğazdaki suyun tuzluluk oranı yerine ve mevsimlere göre değişmektedir. ‰ 17 ile ‰ 35 arasında değişmektedir. Suyun en tuzlu olduğu bölge Yeniköy açıklarıdır. Akıntı, Karadeniz’den Marmara Denizi’ne doğru olmaktadır. Boğazdan yılda 660 milyar metreküp su akmaktadır. Bazen su, kıyılardaki kıvrımlar deneniyle ters yönde akabilmektedir. Tarih boyunca boğazın donduğu birçok kez görülmüştür. En son Şubat 1954’de donmuştur. Hatta donduktan sonra İstanbul halkı karşıya üzerinde yürüyerek geçmişlerdir. İstanbul Boğazı üzerinde 3 tane köprü vardır. Bu köprüler; Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 15 Temmuz Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsüdür.
Categories: Ana Sayfa