Ana Sayfa

İSTANBUL

28° 01′ ve 29° 55′ doğu boylamları ile 41° 33′ ve 40° 28′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. 5.313 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 1990 yılında 5 milyona yaklaşan nüfusu 2019 yılına gelindiğinde 15 milyonu geçmiştir. Bu nüfusu ile Avrupa’nın ve Türkiye’nin en fazla nüfusa sahip şehridir. Türkiye’nin finans ve kültür merkezidir. Ekonomik büyüklük açışından dünyada 34. sırada yer almaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin en büyük ekonomisine sahip şehridir. Bir çok bakanlıktan daha büyük bütçeye sahiptir. Komşuları Bursa, Kocaeli ve Tekirdağ’dır. Kuzeyinde Karadeniz vardır. İstanbul Boğazı, şehrin içerisinden geçmekte ve İstanbul’u ikiye ayırmaktadır. İstanbul’un doğusunda kalan kısmına Asya Yakası, batısında kalan kısmına ise Avrupa Yakası denilmektedir.

İstanbul’un ilçeleri Çatalca, Silivri, Arnavutköy, Büyükçekmece, Eyüp, Sarıyer, Şişli, Kağıthane, Beşiktaş, Beyoğlu, Sultangazi, Esenler, Başakşehir, Küçükçekmece, Avcılar, Esenyurt, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Gebze, Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Beykoz, Üsküdar, Kadıköy, Maltepe, Kartal, Pendik, Tuzla, Sultanbeyli, Ataşehir, Ümraniye, Çekmeköy, Sancaktepe, Şile, Zeytinburnu ve Gaziosmanpaşa’dır. İstanbul’un; %74,4’ü platolardan, %16,1’i dağlardan ve %9,5’i de ovalardan oluşmaktadır.

Şehir, tarih boyunca bir çok isim ile anılmıştır. “Byzantion”, “Agusto Antonina”, “Roma Nova” ve “Konstantiniyye” bunlardan birazıdır. Osmanlı İmparatorluğu’nun himayesi altına girdikten sonra da “İstanbul” adı konulmuştur. Dersaadet, İslambol ve Darülhilafe gibi isimlerle de anılmıştır. Tarih boyunca medeniyete de ev sahipliği yapmıştır. Milattan önce Traklar, Megardılar, Persler ve Romalılar şehri ele geçirmişlerdir. Roma İmparatorluğu’nun da himayesi altına girmiş, ancak Roma ikiye ayrıldıktan sonra Bizans İmparatorluğu’na miras kalmıştır. Aynı zamanda Bizans’ın başkenti olmuştur. Türk beylikleri ve Araplar şehri kuşatmışlar, ancak başarılı olamamışlardır. Osmanlı’da, 1453 yılına kadar şehri iki kez kuşatmış ancak başarılı olamamıştır. 1453 yılında Sultan Mehmed, şehri fethetmiş ve “Fatih” unvanını almıştır. O zamandan beri İstanbul, hep Müslümanların elinde kalmıştır. Aynı zamanda İstanbul, Osmanlı’nın başkenti olmuştur. Osmanlı’nın son zamanlarında İngilizler tarafından işgal edilse de işgalden kurtarılabildi. Napolyon, “Dünya tek bir ülke olsaydı, başkenti İstanbul olurdu.” demiştir.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.