İzmir, 26° 15′ ve 28° 20′ doğu boylamları ile 37° 45′ ve 39° 15′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. 12.007 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 4.438.975’dir. 1950 yılında 2 milyona yakın bir nüfusa sahipti. Ege Bölgesi’nde bulunmaktadır. İl plaka kodu 35’dir. Komşuları Manisa, Aydın ve Balıkesir’dir. Batısında Ege Denizi vardır. İzmir’in ilçeleri; Dikili, Bergama, Kınık, Aliağa, Faça, Menemen, Çiğli, Kemalpaşa, Karşıyaka, Bayındır, Bornova, Ödemiş, Kiraz, Beydağ, Tire, Torbalı, Selçuk, Menderes, Seferhisar, Urla, Çeşme, Karaburun ve Karaburun’dur. 700’e yakın köyü bulunmaktadır.
İzmir topraklarının %60’ı dağlardan, %22’si ovalardan ve %18’i de platolardan meydana gelmektedir. Şehirde bulunan dağlar Badro Dağı, Yamanlar Dağı, Bozdağlar, Yurt Dağı, Küre Dağı, Eskicidağ ve Velidağı’dır. Ovaları; Küçük Menderes Ovası, Gediz Ovası ve Bakırçay Ovası’dır. Küçük Menderes ve Gediz Irmakları’da şehirden geçen akarsulardır. İzmir’e, Akdeniz iklimi hakimdir. Geniş plajlara sahiptir.
Şehrin eski adı “Zmurna” idi. Yunanlılar, şehrin adını “İzmirmo” olarak değiştirdiler ve günümüze kadar da İzmir halini almıştır. Şehir, tarih boyunca onlarca medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Lidyalılar, Persler, Bergamalılar ve Romalılar bunlardan bazılarıdır. Roma’dan Bizans’a miras kalmıştır. 1076’da Selçukluların, 1334’de Aydınoğulları’nın, 1426’da ise Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiştir. Hatta 1344 yılında Haçlıların işgaline uğramıştır. 1919-1922 yılları arasında İzmir, Yunanistan tarafından işgal edilmiştir. 9 Eylül 1922 tarihinde şehir, düşman işgalinden kurtarılmıştır. Yunanlılar, giderken şehrin büyük bir bölümünü yakmışlardır. İşgalden kurtarıldıktan sonra şehir tekrardan inşa edilmiştir. Bayraklı, Agera, Kolophan, Hisar Camii, Hatuniye Camii, Kızlarağası Hanı, Bergama Akropolis, Efes ve Ulucami şehirde bulunan tarihi yerlerdir.
Categories: Ana Sayfa