13.064 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 401.328’dir. Bu nüfusun yarını erkekler, yarısını da kadınlar oluşturmaktadır. 1990 yılında nüfusu, 500 bine yakındı. Türkiye’nin göç veren şehirlerinden biridir. 2015 yılına kadar nüfusu sürekli olarak azalmıştır. Kastamonu’nun komşuları Çorum, Çankırı, Zonguldak ve Sinop’tur. Kuzeyinde Karadeniz bulunmaktadır. Karadeniz Bölgesinde yer almaktadır. İl plaka kodu 37’dir. Şehrin, merkez hariç 19 tane ilçesi vardır. Bunlar Cide, Araç, İnebolu, Tosya, Taşköprü, Devrekani, Daday, Bozkurt, Azdavay, Küre, Doğanyurt, Çatalzeytin, Pınarbaşı, İhsangazi, Senpazar, Abana, Ağlı, Seyliler ve Abana’dır.
Kastamonu topraklarının 4’te 3’ü dağlık araziden oluşmaktadır. Geriye kalan kısım ise platolar ve ovalardan oluşmaktadır. En yüksek dağı, 2.587 metre yüksekliğe sahip olan Ilgaz Dağları’dır. Akarsuları; Gök ırmak ve Devrez Çayı’dır. İç kesimlerinde İç Anadolu iklimi, kırsal kesimlerinde ise Karadeniz iklimi hakimdir.
Şehrin adının nereden geldiği hakkında birçok rivayet bulunmaktadır. Kastamonu, tarih boyunca birçok devletin himayesi altında bulunmuştur. Milattan önce Frigler, Kimmerler, Lidyalılar, Persler ve Romalıların eline geçmiştir. Roma’nın ikiye ayrılmasından sonra Bizans İmparatorluğu’nun himayesi altına girmiştir. 1186’da Selçukluların, 1335’De Candaroğulları’nın ve 1392 yılında ise Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altına girmiştir. Şehirde onlarca tarihi eser bulunmaktadır. Atabey Cami, Kastamonu Kalesi, Nasrullah Cami, Karanlık Evliya Türbesi, Adil Bey Türbesi ve Abdurrahman Paşa Cami bunlardan bir kısmıdır.
Categories: Ana Sayfa