Ana Sayfa

KAUÇUK

Kauçuk, hayatımızın neredeyse her alanında kullanılan bir malzemedir. Kauçuk ağacından elde edileni de vardır, petrolden yapılanı da vardır. Günümüzde her yıl milyonlarca ton kauçuk üretilmektedir. Kauçuk dayanıklı ve esnek bir malzemedir. İki çeşit kauçuk vardır. Bunlar doğal kauçuk ve yapay kauçuktur. Doğal kauçuk, adından da anlaşılacağı gibi doğadan elde edilir. Kauçuk ağacının kabuk kısmı ile iç kısmı arasında bir sıvı bulunmaktadır. Bu sıvı özel bir yöntemle damıtılır. Akıtılan bu sıvıya Lateks denilmektedir. Her ağaçtan 150 gram kadar lateks çıkmaktadır. Lateks ağaçtan çıktıktan kısa bir süre sora katılaşmaya başlar. Ağaçlardan lateks toplama işlemi işçiler tarafından yapılmaktadır. Daha sonra toplanan lateksler işlenmek üzere fabrikaya gönderilir.

Doğal kauçuk dense de fabrikada işlem sırasında yine de kimyasal malzemeler kullanılmaktadır. Kimyasal ürünler katıldıktan sonra lateks karıştırılır. Bir süre karıştırıldıktan sonra kurutulur ve preslenir. Bu sayede kare şeklinde hammadde olarak satışa sunulur.

Yapay kauçuk ise 19. yüzyılın başlarında ortaya çıktı. Michael Faraday tarafından geliştirildi. Sanayi hızla gelişiyor, ancak doğal kauçuk üretimi talebi karşılayamıyordu. Bu sebeple yapay kauçuk geliştirme çalışmalarına başlandı. Yapay kauçuk daha önceleri yapılabiliyordu. Ancak doğal kauçuktan hem daha pahalı hem de daha dayanıksız oluyordu. Çalışmalar sonucu yapay kauçuğu kullanılabilir hale getiren kişi Julius Arthur Nievwlan’dır. Tabi ki de daha sonra da kauçuk geliştirme çalışmaları devam etti. Yapay kauçuğun hammaddesi ise petroldür.

Kauçuk, günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle otomobil lastikleri kauçuktan yapılmaktadır. Bu nedenle kauçuk üretimi her zaman önemli olmuştur. Lastikten başka ayakkabı, tarak, kemer, yağmurluk, paket lastik, park ve bahçelerin zeminlerinde bulunan döşemeler borular ve fitiller sadece bunlardan birazıdır.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.