Kaval, üflemeli çalgılardan biridir. Özellikle eski zamanlarda yaygın olarak kulanılan bir alettir. Ancak günümüzde eski yaygınlığı kalmamıştır. Kaval, şekil itibariyle ince ve uzun bir yapıya sahiptir. Üzerinde sekiz adet delik bulunmaktadır. Kavalın birçok çeşidi vardır. Çeşidine göre rengi de değişmektedir.
Kavallar, tek bir parçadan yapılabileceği gibi daha fazla parçadan da yapılabilmektedir. Kaval yapımı ustalık istemektedir. Herkes kaval yapamaz. Bunun nedeni de ses kalitesinin ustalığa göre değişmesidir. Kaval, birçok ağaçtan yapılabilir. Ancak bu çalgıyı yapmaya en müsait olanları ise armut, ardıç, kayısı ve zeytin ağaçlarıdır. Bu ağaçlardan istenilen boyutta düz dallar kesilir. Kesilen bu dalın düz olması çok önemlidir.
İlk önce kesilen dalın iç kısmı boşaltılır. İçi boşaltılan ağaç kurumak üzere bir süre bekletilir. Sırada ağız kısmı vardır. Kavalların ağız kısımları çok önemlidir. Çünkü bu kısım ağza tam oturacak şekilde yapılmalıdır. Ağız kısmı yapıldıktan sonra delik kısmına geçilir. Kavallarda sekiz adet delik vardır. Bu delikler özenle açılır. Her delik açıldıktan sonra ses kontrolü yapılır. Eğer bir sıkıntı var ise delik biraz daha büyültülür. Delikler de açıldıktan sonra kaval son halini almış olur. Kaval yapıldıktan sonra iş bitmez. Bu kavalın bakımı sürekli olarak yapılmaktadır. İçi sürekli yağlanmalıdır.
Categories: Ana Sayfa
1 reply »