Ana Sayfa

KAYSERİ

17.170 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 1.410.836’dır. 1990 yılında nüfusu 800 bini geçkindi. Türkiye’nin hızla göç alan şehirlerinden biridir. İç Anadolu Bölgesinde yer almaktadır. Kayseri’nin komşuları Sivas, Kahramanmaraş, Niğde, Nevşehir ve Yozgat’tır. Şehrin, 16 tane ilçesi vardır. Bunlar nüfus sırasına göre Melikgazi, Kocasinan, Talas, Develi, Yahyalı, Bünyan, Pınarbaşı, İncesu, Tomarza, Yeşilhisar, Sarıoğlan, Hacılar, Sarız, Felahiye, Akkışla ve Özvatan’dır. İl plaka kodu 38’dir. 400’den fazla köyü vardır.

Kayseri topraklarının %49’unu platolar, %36’sını dağlar ve %15’ini de ovalar oluşturmaktadır. Kayseri’nin en yüksek noktası 3.917 metre yüksekliğe sahip olan Erciyes Dağı’dır. Erciyes Dağı, kış sporları açısından Türkiye’nin önemli yerlerinden biridir. Ali Dağı, Göndeli Dağı, Bakırdağı, Hınzır Dağı ve Yılanlı Dağ Kayseri’de bulunan diğer dağlardır. Develi Ovası ve Kayseri Ovası’da Kayseri’de bulunan ovalardır. Aynı zamanda Kızılırmak da şehirden geçmektedir. Sarımsaklı Barajı şehrin su ve elektrik ihtiyacını karşılamaktadır. Şehre, karasal iklim hakimdir. Kayseri’de, tarım ve sanayi gelişmiştir. Bu sebeple çevresindeki şehirlerden yoğun bir şekilde göç almaktadır.

Şehir; tarih boyunca Kainisti, Mazaka, Evsebia ve Kayseriyye gibi isimlerle anılmıştır. Türklerin eline geçtikten sonra ise Kayseri halini almıştır. Tarih boyunca Kayseri’de; Hititler, Tabal Krallığı, Perler ve Romalılar yaşamışlardır. Roma İmparatorluğu’ndan Bizans İmparatorluğu’na kalmıştır. 647’de Arapların, 1067’de Selçukluların, 1399’da Karamanoğulları’nın, 1436’da Dulkadiroğulları’nın ve 1515 yılında ise tekrardan Osmanlı’nın eline geçmiştir. 1919 yılında Fransa’nın işgaline uğramıştır. Çifte Kümbet, Kölük Cami, Döner Kümbet, Hızır İlyas Köşkü, Karatay Han ve Şahmetlik Kalesi şehirde bulunan tarihi yerlerden bir kısmıdır.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.