Ana Sayfa

KIRKLARELİ

Kırklareli, 41° 14′ ve 42° 00′ Kuzey enlemleri ile 26° 53′ ve 28° 13′ doğu boylamları arasında yer almaktadır. 6.459 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 372.461’dir. 1990 yılında nüfusu 280 bindi. 2010 yılına kadar sürekli göç vermiş, bu yıldan sonra göç alır hale gelmiştir. Nüfus artış hızı çok düşüktür. Nüfusunun %51’ini erkekler, %49’unu da kadınlar oluşturmaktadır. Türkiye’nin, Marmara Bölgesi’nde bulunmaktadır. İl plaka kodu 39’dur. Komşuları Edirne, İstanbul ve Tekirdağ’dır. Bulgaristan ile de Sınırı vardır. Doğusunda Karadeniz bulunmaktadır. Kırşehir’in, merkez hariç 7 tane ilçesi bulunmaktadır. Bunlar nüfus büyüklüğüne göre Lüleburgaz, Babaeski, Vize, Pınarhisar, Pehlivan ve Kofçaz’dır. 

Kırklareli topraklarının %48’i dağlardan, %44’ü platolardan ve %8’i de ovalardan oluşmaktadır. Dağları; Büyük Mahya Dağı ve İstıranca Dağı’dır. Akarsuları; Ergene Irmağı, Sulucak Deresi, Lüleburgaz Deresi, Deringeçit Deresi ve Kozan Deresi’dir. Ergene Ovası’da Kırıkkale’de bulunmaktadır. Şehirde bulunan göller ise Sarkpınar Gölü, Mert Gölü, Hamam Gölü ve Erikli Gölü’dür. Şehrin iç kesimlerine karasal iklim, kıyı kesimlerine ise Karadeniz iklimi hakimdir.

Kırklareli’nin, isminin nereden geldiği hakkında hiçbir bilgi yoktur. İsmi, Türklerin eline geçtikten sonra “Kırk Kimise” olmuştur. Cumhuriyetin ilanından sonra da Kırklareli olarak değiştirilmiştir. Şehirde, milattan önce Traklar, Persler, Galatlar, Bitinyalılar ve Romalılar yaşamışlardır. Milattan sonra ise 395’de Bizans İmparatorluğu’nun, 1361’de ise Osmanlı İmparatorluğu’nun eline geçmiştir. 1918 yılında Fransa tarafından ve 1920 yılında da Yunanistan tarafından işgal edilmiştir. 10 Kasım 1922’de işgalden kurtarıldı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili oldu. Hızırbey Külliyesi, Mağara Manastırı, Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi, Gazi Süleyman Paşa Camii Kırklareli’nde bulunan tarihi yerlerdir.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.