Ana Sayfa

KUTUP AYISI

  • Kutup ayısı, Kuzey Kutbunda yaşayan bir ayı türüdür.
  • Ayıgiller Familyası’na mensuptur.
  • Vücudu tamamen beyazdır. Sadece burun kısmı siyahtır.
  • Kutup ayıları, 260 santime kadar uzayabilmektedirler.
  • Karada yaşayan en büyük etobur hayvandır.
  • Ortalama ömürleri 30 yıldır.
  • Beyaz ayı ve buz ayısı gibi farklı isimlerle de anılmaktadır.
  • Kutup ayıları etçildirler. Deniz ürünleri ile beslenirler. En çok da balık yemektedir.
  • Kutup ayılarının nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Küresel ısınma nedeniyle buzulların erimesi ve kutup ayılarının beslendiği bölgelerdeki balıkların insanlar tarafından avlanması gibi sebeplerle hızla sayıları azalmaktadır.
  • Sayılarının tam olarak ne kadar olduğu bilinmese de 20.000’in altında olduğu tahmin edilmektedir.
  • Çok iyi yüzücüdürler. Hiç sudan çıkmadan kilometrelerce yüzebilirler.
  • Soğuğa karşı dayanıklıdırlar. -45 dereceye kadar dayanabilirler. Bunun sebebi kalın posta sahip olmaları ve yağ tabakasına sahip olmalarıdır.
  • Kutup ayılarının çiftleşme dönemi ilkbahardır.
  • Gebelik süresi 8 aydır. Her defasında en az bir en fazla dört yavru doğurabilirler.
  • Yavrular doğduklarında uzun bir süre annenin bakımına muhtaçtırlar. Yavru kutup ayısı 5. aydan sonra katı besin ile beslenebilir.
  • Ayakları buzda rahat hareket edecek şekildedir.
  • Normalde ayılar kış uykusuna yatarlar. Kutup ayıları bu yönleri ile ayılardan farklılaşırlar. Kış uykusuna yatmazlar.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.