5.952 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 810.437’dir. Bu nüfusun yarısını erkekler, yarısını da kadınlar oluşturmaktadır. 1990 yılında nüfusu 700 binden fazlaydı. Nüfusu bazı yıllardan azalmış, bazı yıllarda ise artmıştır. Karadeniz Bölgesinde yer almaktadır. İl plaka kodu 52’dir. Komşuları Tokat, Samsun ve Giresun’dur. Kuzeyinde Karadeniz bulunmaktadır. Ordu’nun, 19 tane ilçesi vardır. Bunlar Altınordu, Ünye, Fatsa, Perşembe, Kumru, Korgan, Gölköy, Ulubey, Mesudiye, Akkuş, Aybastı, Gürgentepe, İkizce, Çatalpınar, Çaybaşı, Çamaş, Kabataş, Kabadüzü ve Gölyalı’dır. Şehrin, 500’e yakın köyü vardır.
Ordu topraklarının %83,6’sı dağlardan, %15,9’u platolardan ve %0,5’i de ovalardan meydana gelmektedir. Dağları; Karagöl Dağı, Kuşkaya, Kargöl Dağları ve Kabak Tepesi’dir. Karagöl ve Ulugöl’de şehirde bulunan göllerdir. Akarsuları; Melet Irmağı, Civol Deresi ve Bülbül Deresi’dir. Şehre, Karadeniz iklimi hakimdir. Ordu’da en çok fındık, çay, mısır, fasulye, kenevir, zeytin ve meyveler yetiştirilmektedir. Coğrafi koşulları, şehirde sanayinin gelişmesini engellemiştir.
Şehrin eski adı “Bucak” idi. Daha sonra ismi Ordu olarak değiştirilmiştir. Ordu’da, milattan önce Keşkalar, Persler, Diadoklar ve Romalılar yaşamışlardır. Milattan sonra ise 395’de Bizans İmparatorluğu’nun eline geçti. 1204 yılında Pontus Rum İmparatorluğu egemenliği altına girmiştir. 1346 ile 1461 yılları arasında Hacı Emiroğulları ile Osmanlı İmparatorluğu arasında el değiştirmiş ve en son 1461 yılında Osmanlı İmparatorluğu himayesi altına girmiştir.