Ortadoğu, eski adıyla “Mezopotamya”nın kapladığı bölgenin biraz daha geniş bir alanını kaplamaktadır. Ortadoğu ismini batılılar koymuşlardır. Avrupa’nın doğusunda kaldığı için bu tabir kullanılmış ve bize de onlardan aynı şekilde geçmiştir. Ortadoğu sınırları içerisinde Suudi Arabistan, Yemen, Suriye, Irak, Mısır, Pakistan, Tunus, Ürdün, Lübnan, Katar, Umman, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, İran ve Filistin yer almaktadır.
Dünya petrol rezervinin büyük bir kısmı Ortadoğu’da bulunmaktadır. Aynı zamanda Ortadoğu topraklarının hepsi geçimlerini petrol ile sağlamaktadırlar. Suudi Arabistan gibi ülkeler güçlü ekonomilerini petrole borçludurlar. Petrol bakımından bu kadar zengin olması bölgenin önemini de arttırmakta ve yabancı devletleri cezbetmektedir. Özellikle ABD bölgede aktif rol oynamaktadır. Ortadoğu’da, en fazla nüfusa sahip olan ırk Araplar’dır. En çok konuşulan dil de Arapça’dır.
Ortadoğu’nun büyük bir kısmı yüzlerce yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliği altında kalmıştır. Birinci Dünya Savaşı sonrası bölge, Avrupalı Devletler arasında paylaştırıldı. Daha sonra Arap Devletler, teker teker bağımsız hale geldiler. Ortadoğu’da yer alana Küdus, üç din için de kutsal sayılmaktadır. Günümüzde Ortadoğu ülkelerinin çoğunda karışıklık hakimdir. Suriye’de yıllardır bitmek bilmeyen iç savaş devam etmektedir. Suriye halkı, başka ülkelerde mülteci konumundadır. Ülke içerisinde farklı örgütler ortaya çıkmıştır. Irak’a ise ABD’nin girmesinden sonra bir daha toplanamadı. İran ise ABD’den yediği ambargolar nedeniyle petrolünü satamamakta, bu nedenle ekonomisini düzeltememektedir. Mısır’daki darbeci Sisi ve Suudi Arabistan Kıralı ve Birleşik Arap Emirlikleri ise ABD’nin tesiri altındadırlar.
Categories: Ana Sayfa