Ana Sayfa

SİNOP

Sinop, 34° 14′ ve 35° 26′ doğu boylamları ile 41° 12° ve 42° 06′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. 5.862 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 230.481’dir. Bu nüfusun yarısı erkeklerden, yarısı da kadınlardan oluşmaktadır. Sinop, Türkiye’nin göç veren şehirlerinden biridir. 1990 yılında nüfusu 300 bine yakındı. Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi’nde bulunmaktadır. İl plaka kodu 57’dir. Komşuları Çorum, Samsun ve Kastamonu’dur. Kuzeyinde Karadeniz vardır. Sinop’un, merkez hariç 8 tane ilçesi vardır. Bunlar Boyabat, Gerze, Ayancık, Durağan, Türkeli, Erfelek, Saraydüzü ve Dikmen’dir. Şehrin, 400’den fazla köyü vardır.

Sinop topraklarının %74,3’ü dağlardan, %23,4’ü platolardan ve %2,3’ü de ovalardan meydana gelmektedir. Şehrin en yüksek dağı 1.730 metre yüksekliğe sahip olan “Zindan Dağı”dır. Diğer dağları ise Küre Dağı, Canğal Dağı, Sivrice Tepe ve Alankaya Tepesi’dir. Sinop Kıyı Ovası ve Boyabat Ovası’da şehirde bulunan Ovalardır. Akarsuları ise Tepeçay, Ayancık Çayı, Kanlıdere ve Gökırmak’tır. Gölleri; Aksaz Gölü, Sarkum Gölü ve Sülük Gölü’dür. Sinop’a, Karadeniz iklimi hakimdir. Şehir, orman bakımından zengindir.

Şehrin isminin nereden geldiği hakkında birçok rivayet bulunmaktadır. M.Ö. 70 yılına kadar Sinop; Hititlerin, Lidyalıların ve Pontus Krallığı’nın eline geçmiştir. M.Ö. 70 yılında Roma İmparatorluğu’nun himayesi altına girmiştir. Roma imparatorluğu ikiye ayrıldıktan sonra M.S. 395’te Bizans İmparatorluğu’nun eline geçmiştir. 395 yılından 1461 yılına kadar Selçukluların, Trabzon Rum İmparatorluğu’nun, Pervaneoğulları Beyliği’nin ve Candaroğulları’nın himayesi altına girmiştir. 1461 yılında ise Osmanlı İmparatorluğu, Sinop’u fethetmiştir.  Aslan çeşmesi, Alaeddin Camii, Sinop Kalesi, Sultan Hatun Türbesi ve Fethi Baba Mescidi şehirde bulunan tarihi yerlerdir.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.