Ana Sayfa

TELEFONUN TARİHİ

Telefon, dünümüzde insanların ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.İnsanların her ihtiyacını karşılayabilecek hale geldi. O kadar gelişti ki televizyon ve bilgisayar ile aynı görevleri yapabilecek duruma kadar geldi. Hatta televizyonun yerini tamamen alacak duruma kadar geldi. Yakın bir gelecekte televizyonun yerini de tamamen alacağı öngörülüyor. Halen de gelişmeye devam etmektedir.

Telefonun tarihçesine baktığımız zaman son 20 yıl içerisinde  gelişiminin zirvede olduğu görülmektedir. Telefonun icadı tesadüfen olmuştur. Telefonu elektrik mühendisi olan İskoçyalı Alexander Graham Bell icat etmiştir. Graham Bell’in annesi duyma engelliydi. Bell’de hem annesinin, hem de duyma engellilerinin duymasını sağlayacak bir alet yapmak istiyordu. Yardımcısı Thomas Watson da ona yardım edecekti. Bell, aynı zamanda da Boston Üniversitesi’nde profesörlük yapıyordu. İlk önce duymaları için ne yapabileceği üzerine araştırma yapmaya başladı. Nasıl bir alet yapacağına karar verdikten sonra araştırmasını sonlandırdı ve Fiziksel olarak çalışmaya başladı.

Çalışmalarına para sıkıntısı sebebiyle ara vermek zorunda kaldılar. Devam edebilmek için de maddi yardımda bulunacak birisini aramaya başladılar. Gerekli olan parayı Gardnier Greere Hubbart’tan temin etti ve Bell, çalışmalarına devam etti. Kendisi de yardımcısı da bir telefon üzerine çalıştıklarını bilmiyorlardı. Telefonu icat ettiklerini bir kaza sonucu anladılar. Bell, odasında çalışıyordu. Yardımcısı Thomas ise başka bir odadaydı. İki odada da Bell’in yaptığı cihazdan vardı ve bu cihazlar kablolar ile birbirine bağlantılıydı. Graham Bell, üzerine içecek döktü ve yardımcısına “Bay Watson, buraya gelin, sizi görmek istiyorum” diye seslendi. Thomas Watson, Bell’in kendisini çağırdığını  cihazdan duydu ve Bell’e söyledi. Böylece Graham Bell, telefonu icat ettiğini anladı. 7 Mart 1876 tarihinde telefonun patentini aldı. Amerika’ya taşındı ve kendi şirketini kurdu. Telefonu daha da geliştirdi. Şehirlerarası telefon çekti ve telefonun yaygınlaşmasını sağladı.

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.