Bir çok teknolojik üründe olduğu gibi televizyonun da hızına ulaşmak imkansız bir duruma geldi. Televizyon üreten binlerce marka rekabet içinde televizyonun gelişimini hızlandırmaktadır. Televizyonun önemi çok büyüktür. Zira bir kültürü etkilenin en etkili yollarından birisi televizyondur. Televizyon, geniş izleyici kitlesine sahiptir ve etkileme gücü de fazladır.
Televizyonun çalışma prensibi elektromanyetik dalga yoluyla gelen ses ve görüntülerimizi bir monitör aracılığıyla görmemizi sağlayan bir alettir. Televizyonun dünya ve Türkiye tarihi çok da eskilere dayanmamaktadır. İlk televizyon İskoçyalı mühendis John Logie Baird tarafından icat edilmiştir. İlk televizyona da “Stokay Bill” denilmiştir. Bu televizyon sadece siyah-beyaz yayın yapabiliyordu. Küçük bir ekrana sahipti. Günümüzdeki gibi uzaktan kumandaya sahip değildi. Yanındaki tuşlar sayesinde kanal değiştirilebiliyordu. Zaten televizyonun ilk zamanlarında fazla kanal olmadığı için gerek kalmıyordu.
Renkli televizyonun icat edilmesi fazla uzun sürmedi. 1938 yılında ilk renkli yayın yapabilen televizyon yapıldı. İlk televizyonun seri üretime geçmesi ve satışa sunulması 1954 yılında gerçekleşti. Televizyon ilk dönemlerinde yaygın değildi. Pahalı olması yüzünden sadece varlıklı insanlar televizyon kullanabiliyordu. Üretimin artması ve rekabet ortamının oluşması televizyonun fiyatını düşürdü. Yeni kanalların da yayın hayatına başlaması ile televizyonun insan hayatındaki yeri artmaya başladı.
İlk üretilen ve günümüze yakın bir zamana kadar televizyonlar CRT (katot ışınlı tüp) teknolojisi ile üretiliyordu. Günümüzde ise LCD, LED ve OLED teknolojisini kullanan televizyonlar üretilmektedir. Televizyonlar o kadar gelişti ki katlanabilen televizyon bile yapıldı. Telefon ve internetin hayatımızdaki kullanım yerinin artması ile televizyonun önemi azalmaya başladı.
Categories: Ana Sayfa