Tokat, 35° 27′ ve 37° 29′ doğu boylamları ile 39° 52′ ve 40° 55′ kuzey enlemleri arasında yer almaktadır. 10.073 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahiptir. 2019 yılı verilerine göre nüfusu 655.017’dir. Bu nüfusun yarısını erkekler, yarısını da kadınlar oluşturmaktadır. Göç veren şehirler arasında yer almaktadır. 1990 yılında nüfusu 600 bini geçmişti. Karadeniz Bölgesinde bulunmaktadır. İl plaka kodu 60’dır. Komşuları Sivas, Ordu, Samsun, Amasya ve Sivas’tır. Tokat’ın, merkez hariç 11 tane ilçesi vardır. Bunlar nüfus sırasına göre Erbaa, Turhal, Zile, Reşadiye, Almus, Pazar, Yeşilyurt, Artova, Sulusaray ve Başçiftlik’tir. Şehrin, 600’den fazla köyü vardır.
Tokat topraklarının %45’i dağlardan, %40’ı ovalardan ve %15’i de platolardan oluşmaktadır. Şehrin dağları; Buğalı Dağı, Yaylacık Dağı, Dönek Dağı, Dönek Dağı, Deveci Dağı, Köroğlu Dağı, Toraç Dağı ve Asmalıdağ’dır. Ovaları; Turhal Ovası, Reşadiye Ovası, Zile Ovası, Tokat Ovası ve Erbaa Ovası’dır. Çukurgöl ve Almus Gölü ise şehirde bulunan göllerdir. Tokat, İç Anadolu iklimi ile Karadeniz iklimi arasında bir geçiş iklimine sahiptir. Şehirde en çok buğday, çavdar, mısır, nohut, mercimek, soğan, şeker pancarı, patates ve arpa yetiştirilmektedir. Linyit, krom ve Antimon madenleri ise şehirde çıkmaktadır.
Şehir, tarih boyunca Togayit, Dogiye ve Dokat gibi isimlerle anılmıştır. Günümüze gelene kadar da Tokat halini almıştır. Tokat’ta, milattan önce bir çok medeniyet yaşamıştır. Bunlar Hititler, Frigler, Kimmerler, Persler ve Romalılar’dır. Milattan sonra ise Roma İmparatorluğu’ndan, Bizans İmparatorluğu’na kalmıştır. 712’de Arapların, 1175’de ise Selçukluların eline geçmiştir. En son ise 1399 yılında şehri, Osmanlı İmparatorluğu fethetmiş ve topraklarına katmıştır. Tokat Kalesi, Pervane Hamamı, Tokat Köprüsü, Behzat Camii, Abdülmuttalib Türbesi, Hatuniye Medresesi ve Yağıbasan Medresesi şehirde bulunan tarihi yerlerdir.
Categories: Ana Sayfa