Son zamanlarda olan depremler ve Türkiye’nin deprem tarihine bakıldığı zaman akıllara “Neden Türkiye’de çok deprem oluyor?” sorusu akıllara geliyor. Önce Manisa’da, sonra da Elazığ’da büyük bir deprem oldu. Elazığ’daki 6.8 büyüklüğündeki depremin yıkımı da büyük oldu. Deprem, Türkiye sınırları dışından dahi hissedildi.
Ankara ve İstanbul’daki deprem tehlikesi ise devam ediyor. Bilim insanları tam tarihi belirli olmasa da İstanbul’da 7,5 büyüklüğünde bir deprem beklediklerini söylüyorlar. Bu bir ihtimaldir. Kesin değildir. Korku yaratmamalı, ancak tedbirler de alınmalıdır. Deprem çantası hazırlanmalı, deprem esnasında ve sonrasında nasıl hareket edileceğine dair bilgiler edinilmelidir.
Deprem, yer kabuğunun sıkışması veya benzeri durumlar sonucu kırılması ve sarsıntılar meydana getirmesi durumudur. Türkiye’de çok fazla deprem olmaktadır. Meydana gelen bu depremlerin çoğu hissedilmeyecek kadar küçük depremlerdir. Bu kadar çok depremin meydana gelmesinin altında yatan sebep Anadolu’nun kıtasal alanda hızlı hareket etmesidir.
Arabistan Yarımadası kuzeye doğru ilerlemektedir. Kuzeyden de sıkışan Doğu Anadolu bölgesinin yerkabuğu sıkışmaktadır. Sıkışmalar sonucu fay hatları oluşmaktadır. Bu fay hatlarından biri olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Anadolu’nun doğusundan başlamakta ve doğusuna kadar ilerlemektedir. Anadolu’nun batısında ise tam tersi olmaktadır. Kuzey ve güney yönlü genişleme olmaktadır. Bu hareketler sonucu Anadolu levhası batı yönüne doğru ilerlemektedir. Anadolu’nun bu hareketleri sonucu Türkiye’de bolca deprem meydana gelmektedir.