Ana Sayfa

TÜRKLERİN KULLANDIKLARI TAKVİMLER

Tarih boyunca her millet kendisine özel takvim yapmıştır. Türkler de kendilerine has bir çok takvim yapmış ve kullanmışlardır. Takvimler, Güneş yılı ve Ay yılı olarak ikiye ayrılmaktadır. Güneş yılı, 365 gün 6 saattir. Ay yılı ise 354 gündür. Türkler bu iki takvim türünü de kullanmışlardır.

Türkler, Müslüman olmadan önce On İki Hayvanlı Türk Takvimini kullandılar. Bu takvim Güneş yılını esas almaktadır. Her yıla bir hayvan ismi verilmiştir ve her on iki yılda bir başa dönmektedir. Bu takvimi Türklerden başka medeniyetler de kullanmışlardır.

Türkler, Müslüman olduktan sonra Hicri Takvimi kullanmaya başladılar. Türkiye’nin kuruluşuna kadar bu takvim kullanılmıştır. Ay yılı esasına dayanmaktadır. Başlangıç olarak Peygamber efendimizin hicret ettiği yıl kabul edilmektedir.

Celali Takvim ve Rumi Takvim ise mali işlerde kullanılmak üzere özel olarak hazırlanmıştır. Celali Takvim, Büyük Selçuklu Devleti zamanında yapılmış ve kullanılmıştır. Güneş yılını esas olarak hazırlanmıştır. Rumi Takvim ise Osmanlı İmparatorluğu zamanında kullanılmıştır. Bu takvim de Güneş yılı esasına dayanmaktadır. Hicri takvim gibi bu takvimler de hicreti başlangıç saymaktadır.

Günümüzde kullanılan takvim ise Miladi Takvimdir. Bu takvimi Türkler yapmamışlardır. 1926’dan beri bu takvim kullanılmaktadır. Güneş yılı esasına göre hazırlanmıştır. Hz. İsa’nın doğumunu başlangıç olarak saymaktadır.

Categories: Ana Sayfa

Tagged as: , , , ,

Bir Cevap Yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.